Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
5 maart 2011
Is het dubbele herstel in gevaar door de olieprijs en Trichet? Niet als olieprijs < $120
Het economisch nieuws verbetert nog steeds, maar de stijging van de olieprijzen zet de nodige economen aan om hun voorspellingen voor de economische groei te verlagen. De VS was vorige week aan de beurt bij JP Morgan en afgelopen vrijdag mocht dankzij Trichet Europa er ook aan geloven met een neerwaartse bijstelling van 0,3% (inclusief olieprijs).
JP Morgan meldt op dat het risico voor de voorspellingen aan de bovenkant ligt, maar men past toch aan.
Je ziet al die surveys wel met hun goede nieuws, al die ondernemingen die nu eindelijk zeggen dat ze meer gaan investeren (de hoofdreden waarom het CPB vermoedelijk een veel te laag groeicijfer voor Nederland heeft, maar ook bij ons kan dat misschien uitkomen gezien de krimp in de bouw). De wereldhandel trekt weer aan.
Goldman Sachs stelt dat de surveys en global leading indicators nu zo goed zijn dat dit wijst op een wereldwijde groei van 6% (hoger in opkomende landen, lager in het Westen).
In de VS zie je een record percentage bedrijven dat naar mensen aan het zoeken is (68,4%), dus het werkgelegenheidscijfer van de afgelopen maand is echt niet de top van de cyclus. Ook Bernanke was deze week heel positief: de groei trekt aan en de inflatie wordt maar beperkt geraakt in het Westen, hij belooft ruim beleid zo lang de werkloosheid > 8%.
Barton Biggs stelt dat een olieprijs van $110 is verdisconteerd in de prijzen en de verwachtingen (de voorkant van The Economist wijst daar ook op). Een verdere stijging van de olieprijs lijkt een stijging van de aandelenbeurs heel moeilijk te maken. Maar zonder verdere escalatie in het Midden Oosten kan de olieprijs gewoon terug richting $100.
De groei in China gaat iets afzwakken, maar niet veel en niet lang. De sterk verbeterende newsflow geeft aan dat de groei weer gaat aantrekken in China (daar heerst onder de consumenten verrassend veel pessimisme door de gestegen voedselprijzen).
Zo lang de olieprijs niet te veel boven $110-120 uitkomt is denk ik het scenario van het dubbele herstel (eerste herstel 2009-eerste kwartaal 2010; tweede herstel vierde kwartaal 2010 tot ongeveer begin 2013) niet in gevaar. In het tweede herstel zal de economische groei in het Westen hoger zijn dan in het eerste herstel, vooral de werkgelegenheidsgroei zal beter zijn. Het investeringsherstel krijgt eindelijk vaart en de huizenmarkt in de VS gaat over enkele maanden in de VS echt verbeteren.
Wat fiscale tegenwind en de gestegen olieprijzen zorgen voor wat tegenwind, maar anders zou de groei 6% zijn, nu moet de VS het met 4-5% doen en Nederland met 2,5-3%.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten