3 maart 2011

strong vigilance: Trichet spreekt de onheilswoorden: rentestijging nu bijna zeker

In een vorige post heb ik de terminologie van de ECB laten zien. Toen was Trichet nog best wel aardig (http://beleggenopdegolven.blogspot.com/2011/02/trichet-nog-aardig-ondanks-te-hoge.html)
Strong vigilance betekent dat Trichet de volgende keer dat de ECB vergadert de rente gaat verhogen. Om er zeker van te zijn dat iedereen dit begreep legde hij het op de persconferentie nog eens uit vanmiddag.
Ik had gedacht dat de ECB pas in het derde kwartaal zou verhogen en de eer aan de Bank of England de rente als eerste verhogen, nu de inflatie in Enegland zo uit de hand gelopen is. Maar nee, De ECB blijft eigenwijs. De euro werd een cent sterker tegen de dollar, maar deze keer schoot de olieprijs niet omhoog, eerder omlaag (maar waarschijnlijk wel om andere redenen). In 2008 verergerde de ECB de stijging van de oleiprijs enorm door e rente maar te verhogen, terwijl het duidelijk was dat de economie knock out aan het gaan was. Dat was de genadeklap uiteindelijk voor de olieprijs. Nu zal het wel anders gaan, omdat nu verhoging van de rente het economische herstel niet om zeep zal helpen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten