20 maart 2011

Gaat huizenmarkt VS meevallen vanaf tweede helft dit jaar>

De Amerikaanse blogs gaan geleidelijk minder negatief over de Amerikaanse huizenmarkt schrijven.
Op Bloomberg TV hield hatzius een heel verhaal (zie pragmatic capitalist http://pragcap.com/jan-hatzius-us-housing-is-close-to-bottoming)dat de huizenmarkt uit aan het bodemen is (eigenlijk is dat al een paar jaar gaande, dat is gebruikelijk na het klappen van een huiznebubbel). Hatzius ziet maar een heel langzaam herstel, met eerst nog een kleine daling van de huzienprijzen, al zijn huizen al wel goedkoop: bij de keuze risk of reward koos hij voor reward. De leeegstnad onder husieigenaren is 2,7% en dat is te ver boven 1,5% en dat houdt het herstel nog tegen. de bouw moet nog enige tijd onder wat demografisch nodig is blijven om dat te veel weg te werken.
Hij gelooft beslist niet in de verhalen van Robert Shiller dat huizen nog 10-25% gemiddeld in prijs moeten dalen.

Zelf ben ik optimistsischer, omdat het aantal huishoudens weer snel groeit en de werkgelegenheidsgroei op gang aan het komen is.
Het blog Calculated Risk, toch meestal bearish op de huizenmarkt, vond de cijfers van de afgelopen week zo slecht nog niet. Er is een grote stijging van het aantal verbouwingen waar te nemen en de bouw van multi fammily buildings is trendmatig flink aan aan het rekken, want dat moet ook omdat de leegstand van huur apartementen snel aan het dalen is en je daardoor huurstijgig gaat krijgen in heel wat gebieden.

Ik denk dat de kracht van het aantrekken van de Amerikaanse huizenmarkt vanaf ongeveer half 2011, misschien iets later, de grote verrassing zal zijn van de Amerikaanse economie in de komende jaren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten