13 maart 2011

Mr. Market en de grondstoffenprijzen


Aandelenbeurzen reageren de laatste weken negatief op hogere olieprijzen, terwijl we sinds de kredietcrisis aan het omgekeerde gewend zijn geraakt. Die omslag kwam toen de markten hogere risico's zagen als olieprijzen boven een bepaald niveau uitkomen (+50% in zes maanden wordt vaak genoemd als een soort triggerniveau voor slechtere tijden) en lagere groeivoorspellingen uitlokten. Tot voor kort zag men hogere olieprijzen als een teken dat het goed ging met de economische groei.

Die visie werd bevestigd door Dr. Copper. De koperprijzen liepen heel sterk mee aan de hand van de olieprijzen. De laatste paar weken zie je echter dalende koperprijzen en stijgende olieprijzen (zie plaatje uit FT): men ziet de hogere olieprijzen lagere groei veroorzaken, dus de vraag naar koper zal dalen. Zo verdisconteert nu de markt de hogere olieprijzen in lagere koperprijzen.

Dr. Copper let veel meer op China en andere opkomende landen dan op de VS/ Europa (onderste deel van plaatje FT). D.w.z. Dr. Copper zegt dat de economische groei een beetje lager gaat worden in de opkomende landen dan de markten eerst in het snotje hadden (bijvoorbeeld 8-9% groei in China in plaats van 10%+).

De markt ziet de hoge olieprijzen niet als permanent. Backwardation is teruggekeerd in de olieprijzen, d.w.z. de markt verdisconteert over een korte tijd lagere olieprijzen in de toekomst.

De aandelenkoersen van global energy hebben plotseling een deuk opgelopen ondanks de hogere olieprijzen. Dat betekent ook dat de markt niet gelooft dat de olieprijzen blijvend zo hoog moeten zijn. Het is duidelijk dat hogere olieprijzen nu even zichzelf aan het vernietigen zijn, omdat dit lagere economische groei uitlokt en daarmee lagere vraag naar olie en dus weer veel lagere prijzen.

De beurzen in het Midden-Oosten waren de afgelopen week flink omhoog, daar kon je al aan zien dat men niet geloofde in de Day of Rage in Saoedi-Arabië en ach, die Kaddafi gaat over een veel kleiner deel van de wereldolieproductie dan het aanbodoverschot van de OPEC op het ogenblik en als hij wint dan is de olieproductie in Libië zo weer behoorlijk hersteld en kunnen onze Europese regeringsleiders ex Merkel Kaddafi weer flink gaan aflebberen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten