9 maart 2011

Denktank Medley: “extended period” waarbinnen FED rente niet verhoogt op de tocht?


Het Medley Report, aldus een artikel in de WSJ, meldt: members of the FED "grow restless " on an open-ended commitment to ultralow rates.
Een groeiende schare schapen van de Fed begint onrustig te worden, al steunen ze nog wel allemaal het beleid om kwantitatief te verruimen. Dat zet de terminologie dat er oneindig lang niet verhoogd gaat worden in de verklaring van de FED bij hun rentebesluit in de etalage voor een andere aankleding (alhoewel ik de term “grow restless” prachtig vind, vermoed ik dat ze extended period gaan koppelen aan een economische groei- en inflatieverwachting die niet te veel positief verrast). De euro en de yen werden prompt zwakker tegen de dollar op het artikel in de WSJ.
Men begint bang te worden dat de FED een lange mars (of zoals ik ook wel las een long goodbye) aan het inzetten is om ultraruim monetair beleid om te zetten in ultrakrap.

De term extended period heeft recentelijk al ingeboet aan zekerheidswaarde, omdat de FED al heeft laten doorschemeren dat als de term extended period is gesneuveld men vroeger dan anders, al vrij snel, zal overgaan tot renteverhogingen.
Onder de huidige voorspellingen van de FED voor de economie en werkloosheid, zal men niet verhogen voor 2012. Maar het begint er naar uit te zien dat de economische groei/ groei werkgelegenheid veel beter en inflatie(verwachting) hoger worden dan gedacht. Dat geeft de opening aan de FED eerder het rentewapen van stal te halen (vierde kwartaal?).

(N.B. cartoon van Hein de Kort uit FD)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten