26 oktober 2023

rente lijkt te toppen ondanks hoge groei VS

 Groei van 4,9% in het derde kwartaal in de VS bij meer inflatie. Dat klinkt als ingrediënten voor een hogere rente, maar de markt ziet andere zaken. Bill Ackman waarschuwde al: wedden opeen hogere rente wordt te riskant. Want er is te veel risico in de wereld en de groei gaat tegenvallen. En dat is de waarschuwing bij het derde kwartaal: te veel kwam door groei voorraden en een hoge groei van de consumptie bij 1% daling van het reële beschikbare inkomen.

In Europa gaat het slechter, maar de ECB kan nog niet gaan verlagen, want de inflatie en de groei zijn nog niet laag genoeg. 

China stimuleert veel minder dan bij vorige terugslagen in de groei, want het is te gevaarlijk. De schulden lopen te veel op en resulteren in te weinig nieuwe groei. Er is een ongezonde kapitaaluitstroom die groter is dan het overschot op de lopende rekening, wat leidt tot een zwakke yuan. De banken die op een na allemaal eigenlijk in handen van de overheid zijn lopen te erg aan tegen slechte schulden vanwege de slechte vastgoedmarkt en minder goede financiën van de lokale overheden.

Het optimisme van chartisten dat in het vierde kwartaal de koersen alleen maar omhoog kunnen gaan vanwege het te grote pessimisme is aan het tanen. Goede winstcijfers maar toch dalende koersen hierop. Want onzekere vooruitzichten. De magnificent seven is toe aan wat meer koerscorrectie. En zo komen de indices onder het 40 weeks gemiddelde en de beleggingswijsheid is nu eenmaal: er gebeuren geen goede dingen onder het 40 weeks gemiddelde. Te weinig aandelen gaan de goede kant op. Dat wijst op wat daling van de koersen, maar bij een S&P500 van 4100 en schoorvoetend dalende lange rentes kan leiden tot weer een herstel van de aandelenkoersen. We zullen zien. Beurzen doen vaak heel anders dan wat je denkt, vooral als er grote consensus is. Je moet nederig blijven en je realiseren dat je het vaak fout hebt.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten