19 oktober 2023

Palestina, eerste en tweede wereldoorlog

 Bij het Palestinaconflict halen we vooral de Tweede Wereldoorlog erbij met de Holocaust. Door die misdaad tegen de mensheid na eeuwen van ernstig antisemitisme verdient Israël een eigen plek. De oude plek toen het verdreven werd door de opkomst van de islam. Daarna volgde een diaspora en overal werden de Joden uitgekotst, ze kregen overal de schuld van, het waren ideale zondebokken. Die oude plek was natuurlijk vele eeuwen bewoond door voornamelijk niet-Joden. De koloniale macht Engeland gaf Iraël een eigen staat, gesanctioneerd door de Verenigde Naties. 

Dat was veroorzaakt door de Eerste wereldoorlog waardoor het Ottomaanse Rijk uiten viel en de koloniale machten Engeland en Frankrijk de buit in het Midden-Oosten verdeelden. Dat gebeurde door de bureaucratie in Engeland en Frankrijk en zo ontstonden er nieuwe laden die twijfelachtige gronden werden gevormd. De grenzen die toen getrokken zijn bestaan echter nog steeds. Het waren eigenlijk geen echte natie staten, maar door de oorlog met Israël is er wel nationalisme ontstaan. De verdeling van het Midden-Oosten had heel anders kunnen gaan. Er had een Arabische natie kunnen ontstaan onder koning Hoessein. Maar dat gebeurde niet. De Levant gedachte had de overhand en de buit kon niet aan één koloniale macht worden toegewezen. Zo kwam er plaats voor Libanon en Palestina.  Syrië vindt eigenlijk dat Palestina, Jordanië en Libanon bij Syrië horen. Dat beïnvloed hun kijk op Palestina, het zou eigenlijk bij hun moeten horen, maar ze weten dat dit onhaalbaar is geworden. .Syrië had de pan Arabische gedacht voor ogen toen ze met Egypte en Jemen de Verenigde Arabische republiek vormden onder Nasser. Dat ging maar kort goed, zonder Nasser werd het te moeilijk om een Verenigd seculier Arabië op te bouwen. Exit Egypte uit het Midden-Oosten en intree van diverse groepen van de islam op het politieke toneel.

In 1947 vluchten veel joden naar Palestina en ineens na veel vechten kwam er de staat Israël met een sterk leger. .Enorme hoeveelheden Palestijnen werden verdreven. Het werden vluchtelingen die door de buurstaten werden uitgekotst. Ze kregen niet de nationaliteit van Libanon of Jordanië of Egypte of Syrië. Ze hadden natuurlijk al lang een permanente huisvesting moeten hebben. Maar ze werden te talrijk. Ze zouden de meerderheid vormen in Jordanië en dat wil Jordanië voorkomen (ze hebben slechte herinneringen aan die vluchtelingen, o.a. de moord op hun koning). Idem voor Libanon , waar ze de oorspronkelijke bevolking zouden wegdrukken. In Egypte zijn ze ook niet welkom, de grens met Gaza is al jaren hermetisch dicht  o.a. vanwege angst voor Hamas. Niemand wil zo'n terreurgroep binnen de grenzen. Een en ander heeft tot gevolg gehad dat de Palestijnen al decennia verschrikkelijk behandeld worden. Israël zou dat eigenlijk moeten herkennen,  Er is een staat Palestina noodzakelijk. Die is overigens al diverse keren aangeboden met een te klein oppervlak. Bij elk aanbod werd het oppervlak kleiner. De realiteit is dat ze toch een staat op een te klein oppervlak moeten gaan accepteren. Israël kan niet weg en blijft dus. Die realiteit moet aanvaard worden en Palestijnse vluchtelingen moeten niet misbruikt worden door diverse landen om druk op Israël uit te voeren. Er zijn te veel Palestijnen voor dat kleine oppervlak. Er moet een oplossing komen voor al die vluchtelingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten