1 oktober 2023

optimisme voor vierde kwartaal groeit

 De lange rente lijkt te gaan dalen, er wordt zelfs een lagere eindrente ingeprijsd. We zijn toe aan een bull flattener. Het inflatienieuws lijkt wat beter te worden dan de FED aangaf. Powell lijkt de rente niet verder te willen verhogen, ook al weet hij dat dit "not done" is in een verkiezingsjaar en het dus straks zijn voorlopig laatste kans is. De Amerikaanse overheid mag nog even langer spilziek zijn. Economische groei in het derde kwartaal valt weer eens mee in de VS. En de winsten  dan kennelijk ook. Chartisten zien de steunlijnen houden  ( o wee als dat niet zo is, dan zitten beurslievelingen als ASML snel onder 500). Het lijkt weer wat beter te gaan met China, al gaat alles beslist nog niet naar wens in dat industriële power house. In het vierde kwartaal in het jaar voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen hoort de beurs netjes te stijgen. Er is weer voldoende angst op de beurzen en ex magnificent seven zijn toch heel wat aandelen toe aan betere tijden. 

De wall of worry is bijzonder hoog en er kan van alles misgaan. Poetin ziet tot zijn genoegen de politieke steun voor Oekraïne een enorme dauw krijgen, al lijkt de VS toch nog wel wapens te blijven zenden. Republikeinse winst bij de verkiezingen zal Poetin flink helpen. Hij hoeft overigens de oorlog niet te winnen, een permanente noodtoestand vanwege de oorlog komt hem goed uit, hij hoeft zich niet te haasten, hoeft geen nieuwe onbezonnen dingen te doen.

De credit spreads blijven maar laag en zenden het signaal uit van een gezonde economie. Nieuwe hypotheken zijn duur, maar de oude heerlijk laag. Productieve investeringen buiten de vastgoedsector hebben een flinke fiscale rugwind gekregen van Biden c.s. 

Voedselprijzen lijken te gaan dalen en de olieprijs lijkt even wel hoog genoeg.

Waar het herstel van de groei vandaan moet komen zonder fiscale en monetaire steun is onduidelijk, maar de recessieve krachten lijken een beetje uitgeput te raken onder druk van hoge loonstijgingen bij dalende inflatie.

Dat is allemaal geen enkele garantie om een vermaledijde schok te voorkomen, maar grote schokken komen gelukkig niet vaak voor.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten