31 augustus 2017

Trump nu negatief voor beurzen

Tot voor kort kon Trump doen wat hij maar wilde en de beurs lag er niet wakker van. Het raakte immers de economische groei niet en de republikeinen zouden hun agenda van belastingverlagingen en deregulering echt wel uitvoeren.
Daar lijkt nu enige verandering in te zijn gekomen.

(plaatje Strategas). In hun eerste jaar brokkelt de populariteit van een nieuwe president meestal af. Dat gebeurde bij Trump tot juli volgens script. Hij was al onpopulair bij zijn verkiezing, maar sinds juli is hij toch meer onpopulair aan het worden dan gemiddeld.
En dat heeft consequenties.
Het begint er nu naar uit te zien volgens de polls dat de republikeinen hun meerderheid in het congres gaan verliezen en misschien, zeer misschien, in de senaat.
En dat is niet goed voor de beurs. Koersen dalen op dat verhaal. De combinatie van republikeinse president en democratisch congres is de slechtste combinatie geweest voor de beurzen.
De populariteit van Trump is zo ver weg aan het zinken dat het de dollar verzwakt (via het vertrouwen van Amerika, de approval rate is hier een leading indicator voor)
Vooral na Trumps aandikken van de suprematie van de witten is zijn steun bij onafhankelijke kiezers behoorlijk gedaald. Zijn raad van CEO's moet opgedoekt worden omdat men deelname als een te groot reputtaierisico ziet en men het nut ervan niet meer ziet, de macht van Trump is aan het wegglijden en men hoeft niet meer zo bij hem in het gevlei te staan.
Overigens lijkt volgens republikeinse strategen dat neersabelen van racistische standpunten van Trump zeer goed uit te werken op de verkiezingsgunst op de daarvoor gevoelige binnenlandse gebieden en gaan daardoor de democraten als ze daar op blijven hameren toch weer de verkiezingen verliezen. Winst voor democraten blijft dus onzeker in 2018.
De markt is in snel tempo zijn vertrouwen aan het opzeggen in Trump als aanjager van belastingverlagingen. Hij zit belastingverlagingen steeds meer in de weg. het gaat alleen maar om de fartsen van Trump en hij heeft daarom onvoldoende focus op belastingverlagingen, al zegt hij zelf anders. Trump kan in het geheel niet coalities smeden. 
Echter, de koersdalingen van fondsen gevoelig voor belastingverlagingen zijn zo groot geworden dat dit een teken is dat men te erg niet meer gelooft in belastingverlagingen. Die komen er wel, zij het erg laat, maar wel net voor de verkiezingen zo denkt men.
En infrastructuur? No way zegt de markt.

27 augustus 2017

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Na iets te veel somberheid begon de beursweek opgewekt, maar Trump wist later in de week het sentiment toch weer wat te vergallen. Hij verdedigde zuidelijk racistisch gedrag, maar gooide opnieuw een extreem rechtse Breitbart aanhanger uit het Witte Huis (generaal Kelly lijkt verdienstelijk de oorlogen in het Witte Huis te gaan verminderen).
Per saldo opnieuw zeer weinig beweging en een S&P die dicht bij het record staat (maar er zijn heel wat aandelen die kleine kleerscheuren hebben opgelopen). Chartisten weren somberder en via opties verzekeren werd weer goedkoper.
De centrale bankiers produceerden geen nieuws op hun seminar in Jackson Hole en dat ziet men als zeer goed nieuws. De dollar werd zwakker omdat Draghi de euro niet omlaag pratte en men Cohn meer kanen geeft om Yellen op te volgen en die schijnt een nog grotere duif te zijn dan Yellen. Cohn walgt van het gedrag van Trump over Charlottesville maar blijft zich inspannen voor belastingverlagingen met zo veel mogelijk behoud van de bestaande aftrekposten (FT artikel).
Ook het pond was weer zwak.

Het schaarse economische nieuws in de VS (komende week komt alles, werkgelegenheidscijfers, persoonlijk inkomen, ISM, PCE inflatie etc.) wees op zwakke bouw (verkopen bestaande en nieuwe huizen o.a.), dalende orders (ex transport niet), iets hogere maar nog steeds zeer lage initial claims voor werkloosheid. Markit PMI manufacturing was iets omlaag, maar voor diensten behoorlijk omhoog.
De Duitse IFO en ZEW waren wat zwakker maar nog steeds zeer goed, maar het sentiment had te lijden onder pessimisme over autofabrikanten.

Olieprijzen iets omhoog door orkaan Harvey (uitval productie in Golf van Mexico en Texas).
Meer optimisme bij Chinese beleggers, al waren de macro winstcijfers minder goed dan die van individuele. De yuan is weer sterk.

overpeinzingen

Het sentiment is aan het verslechteren, maar volgens de sentimentsindicatoren is de markt nog lang niet oversold. Particulieren staken sinds kort met het kopen van risicovolle beleggingsfondsen, maar hier moet men niet te veel uit afleiden. 

Charttechnish ziet het er minder goed uit, maar toch nog redelijk, de lange termijn up trends zijn niet gebroken voor o.a. de S&P500. De rente is niet naar beneden uitgebroken, goud nog net niet naar boven. De dollar is zwak. Centrale bankiers waren aardig voor de markten op het jaarlijkse congres in Jackson Hole. Zowel Yellen als Draghi deden hun best om niets te zeggen, want alles zou tegen hen gebruikt kunnen worden. Niets over te goede financial conditions, niets over de komende QE afbouw van de ECB. Yellen brak een lans voor regulering en daardoor slinken haar kansen op herbenoeming.
(Yellen ziet er voor haar doen modieus uit, maar is lang niet zo ontspannen als in de Obamatijd)

Trump doet nog steeds zijn best de wereld te shockeren, maar dat raakt de markten nog steeds nauwelijks. Dat verhogen van het schuldenplafond dreigt een hele toestand te worden, maar iedereen weet dat het verhoogd gaat worden. Men gelooft nog steeds zeer vast in belastingverlagingen, al begint er meer twijfel te komen over de mate, men ziet vertraging, geen stimulering meer via infrastructuur, alleen een beetje via defensie. Te veel twijfels kan de markt in september/ oktober moeilijk goed verwerken.

De metaal prijzen zijn in stijgende lijn en de olieprijzen in mindere mate ook vanwege een kennelijk verbeterende vraag (en via orkaan Harvey minder aanbod). Wereldwijd was de groei in het tweede kwartaal zeer sterk. In de tweede helft lijkt er in het Westen iets minder groei te komen. In China wordt de fiscale stimulering minder en de kredietimpuls is verzwakt. Kennelijk niet veel, anders zijn de stijgende metaalprijzen (met hun zeer sterke verband met industriële productie in China) niet te verklaren. In Duitsland verslechtert het sentiment iets vanwege angsten voor de automobielindustrie.


In de VS verbeteren de economische verrassingen, maar het gaat niet goed met de bouw en de autoverkopen. Er is een grote daling in de gezinsvorming, onverwacht voor mij, maar dit leidde in het verleden echt niet per se tot recessies of beursellende.

24 augustus 2017

weer terug uit Toscane

Na tien dagen zeer warm, zeer mooi Toscane ben ik weer terug in Amsterdam. Pisa, Pistoia, Lucca, het zijn zeer mooie steden.
Ondertussen is er niet veel veranderd. De beurzen en rente staan iets lager, de metaalprijzen hoger.
Trump heeft weer allerlei rare dingen gezegd (en dat terwijl hij met vakantie hoort te zijn).
Hij toonde sympathie met zuidelijke racisten. Hij ontsloeg Bannon, maar niet zijn denkbeelden. Om zijn deplorables blij te maken beloofde hij Nafta te gaan opbreken en de debt ceiling niet te verhogen tenzij die mooie muur om Mexico gebouwd kan worden (kennelijk nu zonder dat Mexico betaalt).
Ten einde raad stellen Ryan en McConnell voor om het schuldenplafond te verhogen zonder extra voorwaarden. McConnell is niet langer on speaking terms met Trump, maar kan niet door hem ontslagen worden. Enkele republikeinen stellen een nieuw soort creatieve boekhouding voor waardoor men $450 miljard extra de belasting kan verlagen.

De stemming is toch wat grimmiger geworden. Morgan Stanley en andere banken zien problemen met de cyclus.
De periode van de blauwe lijn staat voor de deur, zo suggereert men. Ik denk dat dit nog niet gaat gebeuren, tenzij er helemaal geen belastingverlaging komt en de Tea Party wel een verlaging van de uitgaven erdoor weet te dringen (ex defensie).Trump doet via talrijke ongelukkige opmerkingen en het niet benoemen van voldoende staf zijn uiterste best om belastingverlaging te voorkomen, maar herverkiezingsangsten zullen waarschijnlijk toch wel leiden tot enige belastingverlaging, zij het veel minder dan waar nu op wordt gehoopt.

Gelukkig gaat het goed in China, Japan en de eurozone en de nodige andere Emerging Markets.
Er is enige angst dat Yellen op Jackson Hole gaat zeggen dat dempen van  Financial Conditions een nieuwe doelstelling voor de FED is. En dat Draghi te optimistisch is vrijdagmiddag.
September was gemiddeld de slechtste maand voor aandelen, maar niet in een jaar dat eindigt op 7 (zoals 1987), dan was dat oktober.

13 augustus 2017

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Het uitslaan van oorlogstaal door Trump en Kim Jung Un deed de vriendelijke stemming op de beurzen halverwege de beurzen omslaan. De schade is erg beperkt, in de VS was het minder erg in de rode cijfers dan in Europa. Het lijkt er niet op dat Guam wordt aangevallen en de generaals zullen Trump waarschijnlijk wel in toom houden. Goed voor meer defensie-uitgaven hoor je ze denken, maar het moet niet serieus worden. En zo ging het tot op heden ook steeds, het is een soort Koude Oorlog.


Het economisch nieuws was betrekkelijk goed. Het vertrouwen van midden- en kleinbedrijf volgens NFIB in de VS steeg weer wat na een paar kleine dalingen in de maanden ervoor.
Het JOLTS report liet zien dat er steeds mer vacatures komen en de quit rate, hoe veel mensen vrijwillig hun baan verlaten stijgt.
productiviteitsgroei in tweede kwartaal +0.9%. Arbeidskosten per eenheid product slechts +0,6% (Q1 5,4%).
Consumentenkrediet juni flink lager.
Inflatie was opnieuw ietsje lager dan verwacht.
De rente kon door een en ander dalen, maar lijkt te laag vergeleken met de sterk gestegen koperprijs (het gaat goed met China).


Buy the dip, dat is wat veel mensen van plan zijn bij een dip. En die dip, een correctie, is er al zo lang niet geweest, nu is er een perfect excuus. Vervelende verhalen over de FANG-aandelen, de huidige bubbelaandelen, die een must zijn voor de momentumbeleggers en dat zijn er steeds meer.

  http://dashofinsight.com/aaron-brown-wins-silver-bullet-why-context-is-needed-in-reading-charts/
De trend is iets afgezwakt, we zitten er iets boven kennelijk. Het rustige regiem is nog niet afgebroken. Misschien dat Draghi onwelvoeglijke dingen gaat zeggen op Jackson Hole, at schuldenplafond etc. De rust kan verstoord worden.

overpeinzingen: het is weer Beleggingsnotatijd

Ik ben bezig geweest met het schrijven van de Beleggingsnota 2018. Dat begint heel erg vroeg, ver voor het einde van het jaar, vanwege de vergaderschema’s. eerst vergaderen en dan in de volgende vergadering de modelportefeuille 2018 vaststellen.
Er is niet veel verandering nodig, maar het is wel belangrijk vast te stellen wat de normale beleggingsportefeuille zou moeten zijn inclusief bijbehorende benchmarks. De ALM-studies zijn de leidraad.
Geen bijzondere besluiten lijken nodig. De discussie over of je mee moet gaan in de mode van smart beta wordt niet in deze nota gevoerd.
De beleggingsnota mag 8 bladzijden omvatten deze keer. Dan kun je niet alles behandelen.
Je kunt niet diep ingaan over de angsten van wat op ons afkomt: de afbouw van QE en het ouder worden van de cyclus. (iets over Noord Korea zeggen heeft weinig zin, dat is gokwerk, maar in deze fase van de presidentscyclus begin je geen oorlog).
Selectief iets vertellen dus. Dat wordt dan deze keer dat je niet meer alles inzet op secular stagnation, maar iets meer op Goldlocks. Niet meer op stagflatie spelen,omdat de inflatie zo neerwaarts verbaasde in e VS bij zeer lage werkloosheid. Internet eist zijn tol.

Ik had  het kunnen hebben over hoe slecht de middenklasse het heeft. Man en vouw werken en dat zorgt voor meer inkomen dat in rook opgaat via heel hoge huizenprijzen. Dat huis kopen veroorzaakt dan hoge lasten en levert minder extra consumptie op. Vroeger kon de man in zijn eentje relatief beter inkomen voor elkaar krijgen. Studieschuld, een nieuw noodzakelijk kwaad van veel grotere omvang dan vroeger. Ook een remmer van de consumptie.

Ik heb het over dat de investeringscyclus de Juglar, nog jong is. dat zorgt voor een betrekkelijk veilige voorspelling dat investeringsgroei positief blijft verbazen.

Zelf zit ik er mee dat ik de grote omslagen naar beneden bijna allemaal gemist heb. 1987, nee niet op tijd gezien, 1990 wel ja, 2000 niet erg, maar 2001 wel, 2002 nee, zwaar onderschat maar 2003 Irak wel goed beoordeeld. 2008 nee, ik zag wel dat de huizenmarkt slecht was (ik was te vroeg bearish en gaf het weer op begin 2008), maar een kredietcrisis nee. Wel een zwakke huizenmarkt in de VS . Een recessie leek niet nodig, de economie was niet oververhit, werkloosheid niet te laag en bezettingsgraad niet te hoog. De FED zou gaan verruimen, de overheid zou toch ook wel aardig zijn in een verkiezingsjaar. De creditmarkt gaf omineuze signalen af, maar dat leek overdreven. Zo erg konden die rommelhypotheken toch niet zijn. Dus wel en men stond toe dat een bank too big to fail en dat wist men vooraf al, failliet liet gaan. Je kon toch niet altijd dit soort banken overeind houden, dat zou helemaal het verkeerde signaal geven (zoals nu overheidssteun aan Italiaanse banken).
Er ontstond enorme, bijna onmetelijke schade door het faillissement van Lehman. Overeind houden was beslist veel goedkoper geweest, zelfs als dat nog een paar keer vaker had moeten gebeuren.

Veel van die heel grote beursdalingen kregen permanente invloed op ons denken.
De eerste oliecrisis in 1973 vernietigde het geloof dat je met keynesiaans stimuleren altijd de economie snel gezond kunt maken en er permanent hoge groei mogelijk is, zoals we gewend waren geraakt na 1950. Die vernietiging ging heel snel, geloof dat in decennia was opgebouwd was na een jaar helemaal weg. Economische groei zou permanent lager zijn en inflatie hoog. Een kwakkelscenario noemden we dat. Stagflatie. De groei werd lager, maar in huidige ogen was die groei nog heel erg mooi.
Werkloosheid werd (naast te hoge inflatie) wel een heel groot probleem en de misery index (inflatie+ werkloosheid) bereikte records rond 1981.

Ouderen die na 1945 alleen via vastrentend gespaard hadden voor hun pensioen zoals oma Vermeulen werd van welgesteld arm aan het eind van haar lange leven door al die inflatie. Daar had je niet tegen op kunnen sparen. Er waren overigens wel genoeg meevallers zoals een snel stijgende AOW en jonge deelnemersbestanden bij pensioenfondsen. Pensioenpremies waren hoog vergeleken met de uitkeringen. Pensioenen konden daarom betrekkelijk pijnloos geïndexeerd worden, ook al belegden pensioenfondsen rond 1981 bij het Gak (zo’n 30 bedrijfspensioenfondsen) voor zo’n 80-90% in vastrentende waarden. 

1980-1982 leerde dat er drastische ingrepen nodig waren om inflatie normaal te maken. Heel hoge rente en geen loonstijgingen boven de productiviteitsstijging, geen vooruitlopen met prijzen op hogere olieprijzen.

2008, de kredietcrisis, dat je niet eindeloos door kunt gaan met meer schulden maken tegen je inkomen (daar waren we al 60 jaar mee bezig) en dat ingewikkelde derivaten heel gevaarlijk zijn

2018 is in ons boek aangehouden als geschatte datum dat de pendule van steeds lagere inflatie, loonstijging minder dan productiviteitsstijging, lagere belastingen voor bedrijfsleven, meer ongelijkheid van inkomens de andere kant op zou gaan. Dat is nog niet gebeurd. De politieke agenda is wel fors aan het veranderen, maar keert zich niet tegen het bedrijfsleven maar tegen het boze buitenland, immigranten, globalisering. Brexit, Trump maar ook Macron. Trump niet gedacht, Brexit en Macron wel. Ook niet gedacht dat beurzen positief op trump zouden reageren.

Een ding is duidelijk: de toekomst voorspellen is moeilijk. Zelfs binnen een jaar kun je totaal verrast worden door een crisis en heel soms door iets positiefs, zoals meevallende productiviteitsstijging van 1995-2000.

11 augustus 2017

btfd

buy the failed dip
want



VS/Noord Korea: twee ongeleide projectielen aan de macht schieten losse flodders op elkaar. gaan ze elkaar raken?
dat gaat niet altijd goed, dadelijk steekt de septemberstorm op van minder liquiditeit in de VS en gereduceerde verwachtingen over belastingplannen, schuldenplafonds etc.

9 augustus 2017

Amsterdam canal pride: make America gay again

de onheilsprofeten maken steeds overtuigendere plaatjes

De rally van het afgelopen jaar valt net als die van de afgelopen zeven jaar niet in de smaak bij de beren. Ze weten menige belegger bang te maken.

Het aantal bulls is daardoor voor all time highs laag. De put/call ratio is zelfs absurd hoog.
Men is moe geworden van de waarschuwingen dat de Shiller PE de spuitgaten uitloopt. Iets meer recent zijn de plaatjes dat koers/ omzet record hoog is.
Maar vergeleken met de rente, inflatie is het dividendrendement hoog en is er nog steeds een mooie risicopremie te berekenen.
Toch is er reden voor zorg. De rally zonder correctie heeft te lang geduurd. De correctie komt echt ooit. Een bear markt kan nog even weg blijven.
Jesse Felder is zo'n oer bear, maar Jeffrey Gundlach niet. Die zit de laatste jaren meestal goed met zijn uitspraken. Een stijgende VIX gaat meestal samen met lagere koersen. Of die VIX inderdaad gaat stijgen is uiteraard de vraag. dat hoeft helemaal niet en dan zijn de aandelenopbrengsten meestal OK.
Bovenstaand plaatje is ook populair, soms met vergelijking met 1929 (maar dan is de schaal van na 1929 heel anders). 1987 weegt zwaar negatief in dit plaatje. Maar wie weet.
Dit ziet er gevaarlijk uit, vooral in de ogen van aanhangers van de Dow theorie.
winstmomentum verslechtert

madness, high yield dat minder opbrengt dan Amerikaanse staatsleningen.
FANG attack vandaag, fire and fury zou trump zeggen

6 augustus 2017

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Ook deze keer weinig beweging op de aandelenbeurzen, maar wel meestal iets omhoog (ex transport spoor, FANG had ook geen goede week).  De rente ging iets omlaag, ook al zei men ij de FED dat de economie sterk genoeg was voor renteverhoging in december. Het economisch nieuws was goed in mijn ogen (de belangrijkste cijfers waren goed, minder belangrijke matig tot slecht), maar in de kranten stond dat het matig was.. Beter dan verwachte groei van de werkgelegenheid in de VS, lagere werkloosheid bij toch nieuwe toetreders op de arbeidsmarkt, iets meer loonstijging. ISM was iets omlaag maar nog steeds hoog, ISM non manufacturing daalde wat meer, tot 53,9. Niet slecht maar wel aanleiding wat voorzichtiger te worden met voorspellingen voor het derde kwartaal, vooral ook in combinatie met slechte kredietgroei, slechte autoverkopen (maar wel meer dure), geen groei beschikbaar inkomen (alhoewel werkgelegenheidsgroei cijfers anders suggereren). Inflatie blijft laag, kern PCE slechts +0,1% vorige maand.
PMI's in Europa bleven goed, maar de verbetering is er uit. China had een meevallende PMI, India een tegenvallende (vanwege invoering nieuw belastingstelsel met BTW).

Het winstseizoen is grotendeels achter de rug met goede, meevallende winstgroei en -wat minder vaak gebeurt- meevallers in de omzetgroei. De zwakke dollar hielp in de VS, maar was balen in Europa. Apple had mooie cijfers.

 Republikeinen zitten nog op de blaren na het afkeuren van de uitgeklede 'skinny bill' om Obamacre weg te krijgen. Dan maar werpen op belastingverlaging, maar zelfs daarover zijn de republikeinen het niet met elkaar eens. Budgetneutraal, zoals de echt conservatieven willen, valt het niet mee te stimuleren en alleen maar belastingverlaging voor de rijken ligt niet alleen slecht bij de democraten.
Eerst nog wat bezuinigen op uitgaven en dan pas schuldenplafond verhogen aldus Ryan en Mulvaney.

Trump even op vakantie, misschien pauze in de ontslagenregen en mag Mueller nog even doorgaan met in Trumps ogen snode plannen via een nieuwe grand jury. McMaster  en Sessions ook op lijstje van nog weg te werken lieden.

China liet toe dat de VN nieuwe sancties tegen Noord Korea goedkeurde.
In India ging de rente zoals verwacht omlaag.



overpeinzingen

+Het winstseizoen is grotendeels voorbij. De winsten en vooral vielen mee.  Genoeg om de voorspellingen en koersdoelen voor 2017 en 2018 te verhogen. De winst een jaar vooruit is nu al een tijdje met net iets minder dan 10% op jaarbasis aan het stijgen. De koersen stijgen sinds Brexit en Trump aan het bewind nog harder.  
De laatste maanden gaat het echter wel heel erg weinig volatiel, nog wel 10%+ op jaarbasis in de VS  en in Europa  gaat het in diverse landen in euro’s zelfs achteruit.

=/-Velen, maar geleidelijk wel iets minder, maken zich druk om die lage volatiliteit, die complacency lijkt aan te geven. Vaak lopen periodes met lage volatiliteit ineens slecht af, maar juist bij aandelen kan de correctie lang achterwege blijven. Die lage volatiliteit is bijna overal op de kapitaalmarkt te zien. Niet alleen aandelen, maar ook de rente, de dollar, goud is haast niet van zijn plaats te krijgen.

Kortom, het is toch wel reden voor enige zorg.

- Trump is met het congres mee op vakantie. Dat hoort extra rust te betekenen, maar hij blijft twitteren. Hij krijgt als verwijt dat zijn regering niets voor elkaar krijgt. Dat lokt onbezonnen reacties uit in de vorm van een handelsoorlog beginnen. Tot op heden schrikt hij elke keer terug van het nemen van protectionistische maatregelen maar hij kan op vakantie tot het inzicht komen dat protectionisme de weg is naar meer populariteit.
-- Het schuldenplafond is niet verhoogd en dat staat borg voor de nodige portie aan gekibbel vanwege wensen van Ryan, de Tea Party en tegenstribbelende democraten.
De politieke zorgen zijn dus aan het toenemen. Het goede nieuws raakt zo zoetjes aan wel bekend.
-- Dat maakt markten kwetsbaar voor septemberbeslommeringen. Toch maar niet rekenen op belastingverlaging van enige omvang. Toch maar weer minder groei voorspellen, want met de lonen wordt het niets. ISM’s dalen, zij het wel van hoge niveaus.

+De FED is lief. Draghi moet eind augustus op het seminar van Jackson Hole gaan uitleggen dat het nu wel genoeg is, maar dat afbouwen van QE niet in het belang van Italië is en het daarom nog behoedzamer afgebouwd moet worden dan wat de FED doet en deed.


+De laatste werkgelegenheidsgroeicijfers zijn opnieuw verrassend goed, geen nieuwe tegenvaller bij de loongroei, 
-- maar wat is de ontwikkeling van het (reële) beschikbare inkomen slecht in de VS. De trend was al zwak en lijkt nog verder af te zwakken. Een vleugje belastingverlaging komt als geroepen zou je zeggen.
- kredietgroei is zwak, loongroei bij 55+ afwezig, autoverkopen slecht.

5 augustus 2017

VS investeringen in infrastructuur gaan omlaag, niet omhoog

Trump beloofde $1000 miljard extra aan infrastructuur uit te gaan geven en overtroefde Hillary die aan hooguit $250 miljard zat te denken.
Maar zo gaat het helemaal niet. Trump gaat helemaal niet meer uitgeven aan infrastructuur, maar tot op heden minder. de Tea Party triomfeert. En weg kans op 2,5%+ groei.

mas antwerpen

af en toe, om de zo veel tijd ga ik naar Antwerpen, een mooie, gezellige stad.
het mas, museum aan de stroom had ik nog niet gezien
het uitzicht is daar groots en de tentoonstellingen onverwacht prachtig.


Daar is dertig jaar verzamelwoede uitgestald van Dora Janssen-Arts, de man van Paul (de grote farmacoloog, in 2006 als op een na grootste Belg gekozen, de oprichting van Janssen pharmaceutical dat o.a. vijf topmedicijnen ontwikkelde). Aan frankskes dus geen gebrek om topwerken te kopen. Ze heeft alles legaal gekocht op Europese en Amerikaanse topveilinghuizen. Het is allemaal prachtig en onwaarschijnlijk puntgaaf voor dingen van 1000 jaar plus oud. Het is nationaal erfgoed, dus ze knijpen hem wel daar in Vlaanderen dat landen als Guatemala, Peru of Costa Rica ineens kustwerken gaan claimen. Dora gaf de collectie aan Vlaanderen om de successierechten te betalen toen haar geliefde man plotseling stierf.
Pecolumbiaanse kunst, wondermooi, even afgezien van de rare toevoegingen van mas in het begindeel.
betoverde dieren, erg populair in die tijd als kunstvoorwerp



wachten op de dood
hoofd af, betovering weg
en er waren natuurlijk ook andere tentoonstellingen de moeite waard

2 augustus 2017

politieke ellende in VS nog niet groot genoeg

Trump begint nu toch wel erg onpopulair te worden, maar het moet nog erger worden voordat het de beurs raakt.
Daar lijkt niet meer zo heel veel voor nodig.
Trump krijgt nog volop kansen om iets doms te doen. Sessions en/of Mueller ontslaan, het atoomakkoord met Iran opzeggen, een bom op Noord Korea, protectionistische maatregelen zoals heffingen op staal of iets anders met bijpassende vergeldingsmaatregelen door China/Europa.
De beste kansen zijn rond het debat voor de verhoging van het schuldenplafond. Daar horen heel wat extra maatregelen bij om overheidsuitgaven te beperken vinden Mulvaney (begroting) en Ryan. Trump kan hier in meegaan, zodat het schuldenplafond weer een drama wordt.