9 augustus 2017

de onheilsprofeten maken steeds overtuigendere plaatjes

De rally van het afgelopen jaar valt net als die van de afgelopen zeven jaar niet in de smaak bij de beren. Ze weten menige belegger bang te maken.

Het aantal bulls is daardoor voor all time highs laag. De put/call ratio is zelfs absurd hoog.
Men is moe geworden van de waarschuwingen dat de Shiller PE de spuitgaten uitloopt. Iets meer recent zijn de plaatjes dat koers/ omzet record hoog is.
Maar vergeleken met de rente, inflatie is het dividendrendement hoog en is er nog steeds een mooie risicopremie te berekenen.
Toch is er reden voor zorg. De rally zonder correctie heeft te lang geduurd. De correctie komt echt ooit. Een bear markt kan nog even weg blijven.
Jesse Felder is zo'n oer bear, maar Jeffrey Gundlach niet. Die zit de laatste jaren meestal goed met zijn uitspraken. Een stijgende VIX gaat meestal samen met lagere koersen. Of die VIX inderdaad gaat stijgen is uiteraard de vraag. dat hoeft helemaal niet en dan zijn de aandelenopbrengsten meestal OK.
Bovenstaand plaatje is ook populair, soms met vergelijking met 1929 (maar dan is de schaal van na 1929 heel anders). 1987 weegt zwaar negatief in dit plaatje. Maar wie weet.
Dit ziet er gevaarlijk uit, vooral in de ogen van aanhangers van de Dow theorie.
winstmomentum verslechtert

madness, high yield dat minder opbrengt dan Amerikaanse staatsleningen.
FANG attack vandaag, fire and fury zou trump zeggen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten