6 augustus 2017

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Ook deze keer weinig beweging op de aandelenbeurzen, maar wel meestal iets omhoog (ex transport spoor, FANG had ook geen goede week).  De rente ging iets omlaag, ook al zei men ij de FED dat de economie sterk genoeg was voor renteverhoging in december. Het economisch nieuws was goed in mijn ogen (de belangrijkste cijfers waren goed, minder belangrijke matig tot slecht), maar in de kranten stond dat het matig was.. Beter dan verwachte groei van de werkgelegenheid in de VS, lagere werkloosheid bij toch nieuwe toetreders op de arbeidsmarkt, iets meer loonstijging. ISM was iets omlaag maar nog steeds hoog, ISM non manufacturing daalde wat meer, tot 53,9. Niet slecht maar wel aanleiding wat voorzichtiger te worden met voorspellingen voor het derde kwartaal, vooral ook in combinatie met slechte kredietgroei, slechte autoverkopen (maar wel meer dure), geen groei beschikbaar inkomen (alhoewel werkgelegenheidsgroei cijfers anders suggereren). Inflatie blijft laag, kern PCE slechts +0,1% vorige maand.
PMI's in Europa bleven goed, maar de verbetering is er uit. China had een meevallende PMI, India een tegenvallende (vanwege invoering nieuw belastingstelsel met BTW).

Het winstseizoen is grotendeels achter de rug met goede, meevallende winstgroei en -wat minder vaak gebeurt- meevallers in de omzetgroei. De zwakke dollar hielp in de VS, maar was balen in Europa. Apple had mooie cijfers.

 Republikeinen zitten nog op de blaren na het afkeuren van de uitgeklede 'skinny bill' om Obamacre weg te krijgen. Dan maar werpen op belastingverlaging, maar zelfs daarover zijn de republikeinen het niet met elkaar eens. Budgetneutraal, zoals de echt conservatieven willen, valt het niet mee te stimuleren en alleen maar belastingverlaging voor de rijken ligt niet alleen slecht bij de democraten.
Eerst nog wat bezuinigen op uitgaven en dan pas schuldenplafond verhogen aldus Ryan en Mulvaney.

Trump even op vakantie, misschien pauze in de ontslagenregen en mag Mueller nog even doorgaan met in Trumps ogen snode plannen via een nieuwe grand jury. McMaster  en Sessions ook op lijstje van nog weg te werken lieden.

China liet toe dat de VN nieuwe sancties tegen Noord Korea goedkeurde.
In India ging de rente zoals verwacht omlaag.Geen opmerkingen:

Een reactie posten