27 augustus 2017

overpeinzingen

Het sentiment is aan het verslechteren, maar volgens de sentimentsindicatoren is de markt nog lang niet oversold. Particulieren staken sinds kort met het kopen van risicovolle beleggingsfondsen, maar hier moet men niet te veel uit afleiden. 

Charttechnish ziet het er minder goed uit, maar toch nog redelijk, de lange termijn up trends zijn niet gebroken voor o.a. de S&P500. De rente is niet naar beneden uitgebroken, goud nog net niet naar boven. De dollar is zwak. Centrale bankiers waren aardig voor de markten op het jaarlijkse congres in Jackson Hole. Zowel Yellen als Draghi deden hun best om niets te zeggen, want alles zou tegen hen gebruikt kunnen worden. Niets over te goede financial conditions, niets over de komende QE afbouw van de ECB. Yellen brak een lans voor regulering en daardoor slinken haar kansen op herbenoeming.
(Yellen ziet er voor haar doen modieus uit, maar is lang niet zo ontspannen als in de Obamatijd)

Trump doet nog steeds zijn best de wereld te shockeren, maar dat raakt de markten nog steeds nauwelijks. Dat verhogen van het schuldenplafond dreigt een hele toestand te worden, maar iedereen weet dat het verhoogd gaat worden. Men gelooft nog steeds zeer vast in belastingverlagingen, al begint er meer twijfel te komen over de mate, men ziet vertraging, geen stimulering meer via infrastructuur, alleen een beetje via defensie. Te veel twijfels kan de markt in september/ oktober moeilijk goed verwerken.

De metaal prijzen zijn in stijgende lijn en de olieprijzen in mindere mate ook vanwege een kennelijk verbeterende vraag (en via orkaan Harvey minder aanbod). Wereldwijd was de groei in het tweede kwartaal zeer sterk. In de tweede helft lijkt er in het Westen iets minder groei te komen. In China wordt de fiscale stimulering minder en de kredietimpuls is verzwakt. Kennelijk niet veel, anders zijn de stijgende metaalprijzen (met hun zeer sterke verband met industriële productie in China) niet te verklaren. In Duitsland verslechtert het sentiment iets vanwege angsten voor de automobielindustrie.


In de VS verbeteren de economische verrassingen, maar het gaat niet goed met de bouw en de autoverkopen. Er is een grote daling in de gezinsvorming, onverwacht voor mij, maar dit leidde in het verleden echt niet per se tot recessies of beursellende.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten