6 augustus 2017

overpeinzingen

+Het winstseizoen is grotendeels voorbij. De winsten en vooral vielen mee.  Genoeg om de voorspellingen en koersdoelen voor 2017 en 2018 te verhogen. De winst een jaar vooruit is nu al een tijdje met net iets minder dan 10% op jaarbasis aan het stijgen. De koersen stijgen sinds Brexit en Trump aan het bewind nog harder.  
De laatste maanden gaat het echter wel heel erg weinig volatiel, nog wel 10%+ op jaarbasis in de VS  en in Europa  gaat het in diverse landen in euro’s zelfs achteruit.

=/-Velen, maar geleidelijk wel iets minder, maken zich druk om die lage volatiliteit, die complacency lijkt aan te geven. Vaak lopen periodes met lage volatiliteit ineens slecht af, maar juist bij aandelen kan de correctie lang achterwege blijven. Die lage volatiliteit is bijna overal op de kapitaalmarkt te zien. Niet alleen aandelen, maar ook de rente, de dollar, goud is haast niet van zijn plaats te krijgen.

Kortom, het is toch wel reden voor enige zorg.

- Trump is met het congres mee op vakantie. Dat hoort extra rust te betekenen, maar hij blijft twitteren. Hij krijgt als verwijt dat zijn regering niets voor elkaar krijgt. Dat lokt onbezonnen reacties uit in de vorm van een handelsoorlog beginnen. Tot op heden schrikt hij elke keer terug van het nemen van protectionistische maatregelen maar hij kan op vakantie tot het inzicht komen dat protectionisme de weg is naar meer populariteit.
-- Het schuldenplafond is niet verhoogd en dat staat borg voor de nodige portie aan gekibbel vanwege wensen van Ryan, de Tea Party en tegenstribbelende democraten.
De politieke zorgen zijn dus aan het toenemen. Het goede nieuws raakt zo zoetjes aan wel bekend.
-- Dat maakt markten kwetsbaar voor septemberbeslommeringen. Toch maar niet rekenen op belastingverlaging van enige omvang. Toch maar weer minder groei voorspellen, want met de lonen wordt het niets. ISM’s dalen, zij het wel van hoge niveaus.

+De FED is lief. Draghi moet eind augustus op het seminar van Jackson Hole gaan uitleggen dat het nu wel genoeg is, maar dat afbouwen van QE niet in het belang van Italië is en het daarom nog behoedzamer afgebouwd moet worden dan wat de FED doet en deed.


+De laatste werkgelegenheidsgroeicijfers zijn opnieuw verrassend goed, geen nieuwe tegenvaller bij de loongroei, 
-- maar wat is de ontwikkeling van het (reële) beschikbare inkomen slecht in de VS. De trend was al zwak en lijkt nog verder af te zwakken. Een vleugje belastingverlaging komt als geroepen zou je zeggen.
- kredietgroei is zwak, loongroei bij 55+ afwezig, autoverkopen slecht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten