3 september 2017

overpeinzingen vanuit het beren- en stierenkamp

Overpeinzingen vanuit het berenkamp
1.     Het is ‘as good as it gets’ qua macro. Geen versnelling meer van de groei, inflatie wordt niet nog lager. Iedereen weet dat de macro prima is. Het goede nieuws is (grotendeels) verdisconteerd. Iedereen is optimistisch over winstgroei terwijl die groeiversnelling nodig heeft. De neerwaartse inflatieverrassingen geven een afname van pricing power aan.

2.     De markt snakt naar een correctie, de laatste is uitzonderlijk lang geleden. Fase DE van onze vierjaarscyclus of fase 4 van de Elliott  Wave. Deze correctie hoort 10-15% te zijn, maar was de vorige keer bijna 20% (dankzij de eurocrisis). Door de lage volatiliteit kan het deze keer misschien minder zijn.  September is de meest populaire maand voor een correctie met de gemiddelde kleine daling van de koersen (enige maand waarvoor dit geldt).

3.     De goudprijs is naar boven uitgebroken. Dat wijst op een neergang van de risk appetite.

4.     De correlatie van de VIX met de S&P is hoog, zelfs hoger geworden. Vanaf de huidige lage niveaus van de VIX is een sprong goed mogelijk. Volatiliteit kan overigens nog een hele tijd laag blijven, maar een VIX onder 10  lijkt geen goed koopmoment. Door de lage VIX wordt het (langzaam) populairder om meer bescherming te kopen. Dit gaat probleemloos vanwege het groeiende leger dat short volatility wil gaan.

5.     De cyclus is oud. In de VS zie vermoeidheid met lage groei geldhoeveelheid (M2), kredietgroei. Neergang autocyclus, maar liefst 15 van 50 staten die niet groeien, daling aantal huishoudens (langdurig werkloze jonge mannen trekken weer bij ouders in), tegenvallende verkopen op huizenmarkt. Groei van verslaafden die een steeds grotere kern veroorzaken aan deplorables.

6.     Politiek, vooral in VS. Trump komt in gevarenzone van impopulariteit. Hij dreigt fouten te gaan maken via protectionisme (NAFTA opzeggen, geld voor de muur om Mexico te eisen, onvoldoende focus op alles inzetten op belastingverlagingen (Twitteroorlogen rond Russische manipulaties, Noord Korea, goedpraten van fascisme etc.). Vooral de procedure rond het verhogen van het schuldenplafond (debt ceiling) kan veel schade aanrichten. Recht in de leer zijn van de Tea Party over begrotingsdiscipline zodat bijvoorbeeld dynamic scoring niet wordt toegestaan (dit zou inderdaad een correctie moeten veroorzaken, want dan moeten de verwachtingen voor belastingverlaging fors teruggebracht worden).

7.     De FANG-aandelen (Facebook, Amazon, Netflix en Google en soms ook Apple, die zwaar in de indexen zitten) zijn een hype en lijken bezig aan een correctie. Dit lokt andere winstnemingen uit.

8.     Het is te aantrekkelijk om je te beschermen tegen koersdalingen nu de VIX zo laag is geworden en er extreem veel volatility short wordt gegaan (door de fantastische performance van ETF’s die hier op inspelen). Dit kan fors worden uit angst voor september- en oktoberstormen op de beurs.

9.     Centrale banken gaan de punchbowl weghalen, zo beloofde o.a. Fischer. Liquiditeitsgroei wordt minder goed, vooral even in september (vanwege extra voorzorgsmaatregelen in augustus voor eventueel te laat verhogen schuldenplafond). De FED verhoogt de rente en gaat de balans afbouwen. De ECB moet QE gaan afbouwen, al was het maar vanwege groeiende schaarste aan Duitse staatsleningen die men kan kopen. De ECB gaat wel de officiële inflatieramingen voor de komende jaren verlagen en gaat dan zorgen uitspreken over de te dure euro. Dit houdt de ECB wel op het rechte QE-pad.

Overpeinzingen vanuit het stierenkamp
1.     De lange trend van de beuren is goed. Voorzichtige chartisten zoals Tostrams (zie IEX) zijn daardoor euforisch: het risico is laag en de trend is omhoog

2.     De kans op een recessie is klein. Voor een bear markt moet er eerst een signaal komen vanuit de kredietcyclus dat het minder goed gaat of vanuit de yield curve dat die invers wordt. Daar lijkt overigens geen erg veel hogere korte rente in de VS nodig dan nu het geval is. Vier keer de rente verhogen in een jaar tijd krijgt dit wel voor elkaar. Maar dat gaat waarschijnlijk niet gebeuren.

3.     Er is Goldilocks inflatie: geen deflatie, maar een inflatie die zo laag is dat centrale  banken royaal moeten blijven.

4.     Het gaat goed met de winstgroei De winstmarges herstellen en er is meer omzetgroei in het bedrijfsleven (business sales groeien weer harder dan retail sales omdat het goed gaat met investeringen en de wereldhandel en grondstoffenprijzen).

5.     Het sentiment is erg voorzichtig, de wall of worry is hoog.  Zie contraire covers zoals het gezaghebbende Barron’s How This Bull Market Will End

6.     De buy the dip mentaliteit is ijzersterk, is zelfs sterker geworden in 2017.

7.     Er is reeds extreem verdisconteerd dat Trump niets voor elkaar gaat krijgen qua belastingverlaging (te zien in serieuze underperformance van aandelen die het goed zouden moeten doen dan, zoals de Trump-portefeuille van Strategas)

8.     De overspeculatie gaat vooral richting crypto currencies zoals bitcoin, niet naar aandelen. (De omvang van de bitcoin markt is ongeveer 16 miljoen maal $5000, ofwel $80 miljard, voor het meest succesvolle Ponzi scheme lijkt dit nog niet de top, maar er kan natuurlijk wel 80-99% van de koers af).

9.     Macro is positief. ISM verbaasde aan de bovenkant. Groei in China is degelijk, idem voor de Eurozone. Lagere inflatie helpt diverse Emerging Markets. Goldman Sachs. Fase 3 kan heel lang duren
Er is gevaar van dubbele top en uitputting op 2531. Echter terugkeer naar de stijgende steunlijn zou een correctie van niks betekenen.

een record, maar wie zegt dat het nog niet veel hoger kan


Geen opmerkingen:

Een reactie posten