17 september 2017

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Irma was niet zo destructief als gevreesd en daardoor startte de beursweek opgewekt. De oerswinst kon in de rest van de week vastgehouden worden. Aan het eind van de wek werd men wat optimistischer over de Amerikaanse politiek, Trump kan het beter vinden met de democratische kopstukken Pelosi en Schumer dan met de republikeinen. Daarom lijken meer compromissen in de maak. Scherpe kantjes af van DACA, illegale kinderen die in de VS zijn opgegroeid en meer noodhulp voor de orkanen en uitzicht op meer infrastructuurinvesteringen.

Het geloof in reflatie kwam een beetje terug, na de iets hogere (kern) inflatiecijfers in de VS (maar ook o.a. in India, China, Zweden en uiteraard Engeland) en uitlatingen van de grootste duif van de Bank of England dat de rente omhoog kon. Hogere rente dus en daar profiteerden de bankaandelen van. De olieprijs was omhoog door lagere voorraden in de VS dan verwacht en een beetje spierballentaal van de OPEC.

De retail sales in de VS waren slecht en die van de maand ervoor neerwaarts herzien. De orkanen krijgen er de schuld van Twee slechte maanden zijn dan normaal en daarna sterk herstel). Industriële productie daalde 0,9% (Harvey zou goed zijn voor -0,75%). Initial claims voor werkloosheid gingen minder omhoog op de orkanen dan gevreesd werd en het aantal vacatures (Jolts report) nam toe. Een en ander leidt wel tot neerwaartse herzieningen van de groei van het derde kwartaal (die lijkt onder de 2% te komen).
Het vertrouwen van het midden- en kleinbedrijf volgens NFIB steeg weer naar hoge niveaus.

De groei in China lijkt wat af te zwakken volgens de laatste cijfers (investeringen, retail sales, geldgroei, industriële productie). Beneden verwachting.

.
De eurozone lijkt goed door te groeien, zelfs over Italië wordt men positiever.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten