24 september 2017

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Zeer weinig volatiliteit op de beurzen, zelfs de FED en Trump konden nauwelijks een rimpel veroorzaken in de beursvijvers.
De VIX staat extreem laag, de maand september lijkt het record te gaan zetten voor de laagste volatiliteit (VIX) ooit.

De FED verhoogde de rente niet en kondigde zoals verwacht aan QE langzaam te gaan terugdraaien door geleidelijk minder aflossende leningen terug te gaan kopen. Via de dots gaf men aan onversaagd door te gaan met renteverhogingen, te beginnen in december. De inflatie is te laag, maar de economie laat een hogere rente toe. En daarop ging de rente omhoog en de beurs minuscuul omlaag. Dollar heel even sterk, maar viel toch weer wat terug.

De FANG-aandelen liggen er vermoeid bij, de vaart zit nu in energie en banken. Hogere olieprijs en hogere rente Healthcare gaat ook moeizaam. VIX onder 10, extreem weinig puts kopen versus calls, extreem de ietsepietsje gestegen VIX verkopen eerder deze week, dat wijst allemaal op een kwetsbare beurs komende week. Wie weet storten de koersen wel 1% in, een nieuwe golf buyers van de dip enthousiast makend.

Trump zei bij de VN dat als rocket man zo doorgaat Noord Korea  totaal vernietigd moet worden. Un merkte op dat Trump totaal gestoord was, al eerder gemeld in de VS overigens. Men dreigde met een waterstofbom testen in de atmosfeer. Cato zei ook zoiets over Carthago, hij sloot elk praatje daarmee af en uiteindelijk werd Carthago dermate verwoest dat het nog steeds niet is opgebouwd.

De FED publiceerde de cash flow analyse van de Amerikaanse economie. Amerika is record rijk.
Gemiddeld is de trend uitermate stabiel omhoog en alles wijst er nog op dat kinderen uiteindelijk gemiddeld veel rijker worden dan hun ouders.

Er zijn weinig winstwaarschuwingen voor de komende winstcijfers over het tweede kwartaal, wel veel meldingen dat de omzetten beter groeiden dan verwacht.

In de VS daalden de initial claims voor werkloosheid meer dan verwacht, ging het beter met leading huizenmarktindicatoren starts, vergunningen maar niet met sentimentsindicator NAHBMI en verkopen bestaande huizen. De totale leading indicators voor de hele economie trokken 0,4% aan, iets meer dan vorige maand. Voorloper van ISM  PhiladelphiaFed trok aan, maar door de orkanen moet de ISM waarschijnlijk eerst even omlaag.
Importprijzen stegen, een teken dat inflatie niet helemaal dood is in de VS.

Toys R vroeg uitstel van betalingen aan, dit is in nominale dollars een van de grootste faillissementen uit de geschiedenis.

In Europa trokken de markit PMI's verder aan in o.a. Duitsland en Frankrijk. ZEW expectations, vaak de IFO leidend, was hoger. Meer optimisme over Italië. Iets meer inflatie in de EU.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten