1 oktober 2017

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De beurzen stegen heel bedaard tot nieuwe hoogtepunten (Russell2000 wat harder), toegeschreven aan meer hoop op Trumpiaanse belastingverlagingen (vooral vennootschapsbelasting omlaag en inkomstenbelasting hogere schijven omlaag) en daarmee reflatie en doorgaande QE in de EU vanwege de te lage (kern)inflatie. Er wordt gepraat met Noord Korea en mede hierdoor namen angsten af. Er komt steeds meer optimisme over de winst- en omzetcijfers over het derde kwartaal.
De huidige plannen van het Witte Huis zouden $5000 miljard kosten in tien jaar en meer dan $1500 miljard lijkt niet mogelijk. Dat laatste zou nog steeds goed zijn voor 0,6% extra groei per jaar in de VS.
De dollar werd sterker versus de euro (men was niet blij met de uitkomst van de Duitse verkiezingen en de chaos in Catalonië om de volksraadpleging voor onafhankelijkheid) en de yen. De rente ging verder omhoog.


blog Bespoke). Het bullish sentiment viel terug ondanks de charttechnische hosanna hier en daar (bijvoorbeeld Tostrams voor de AEX, maar die moet eerst boven 537 uitkomen voor nog meer hoera).
.
In de VS waren de orders voor duurzame goederen sterk, maar de pending home sales en verkoop nieuwe huizen waren zwak.
Het consumentenvertrouwen daalde iets, maar blijft hoog.
Initial claims voor werkloosheid zijn gecorrigeerd voor orkaaninvloeden zeer laag.
Groei over het tweede kwartaal werd opwaarts herzien naar 3,1%.
Persoonlijk inkomen groeide slechts 0,2% vorige maand en uitgaven 0,1%.
De voorlopers van de ISM waren duidelijk hoger.

In Duitsland was de IFO iets lager. de inflatie bleef 1,9% op jaarbasis. In de Eurozone daalde de kerninflatie van 1,2 naar 1,1%. Groei van geldhoeveelheid M3 groeide met 5% op jaarbasis (was 4,5%). Consumenten- en producentenvertrouwen in Frankrijk nam iets af.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten