29 oktober 2017

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Draghi had al die speculanten, hedge funds en vele andere beleggers flink te pakken met zijn uitspraken dat je niet zo maar kunt stoppen met QE (lower for longer). Ook al heeft Duitsland een overschot op de begroting van € 14 miljard, zijn de volgens de huidige regels nog € 300 miljard obligaties die nog gekocht mogen worden binnen de kortste keren op bij het in het nieuwe tempo kopen van schulden à € 30 miljard per maand, Draghi wil doorgaan. Italië heeft genoeg schulden.
De euro lag er als een dweil bij na het ontvouwen van de plannen van de ECB bij een stralende Draghi. Positioning gaat dan voor verdere stijging van de dollar zorgen.
Vervloekt door de hedge fuds, large speculators. Zazel op het pad van Draghi zou heer Bommel zeggen.
In de VS heeft Trump Mnuchin de wacht aangezegd: geen belasting deal voor eind van het jaar, dan kun je je biezen pakken. Trump staat te trappelen om te doen wat hij het liefst doet: ontslaan.
Ondertussen zitten republikeinse commissies van het congres en de senaat niet te wachten op wat het Witte Huis wil namens Mnuchin. Hij kan oprotten. Ze willen geen bemoeienis vanuit het Witte Huis.
Mueller gaat mensen arresteren. Er is enige commotie ontstaan over een uranium deal met Rusland, mede mogelijk gemaakt via de Clinton Foundation, zo fluistert men.
.Puigdemont riep de onafhankelijkheid uit. Madrid grijpt in en zit te dubben hoe ze Puigdemont gaan aanpakken. 30 jaar gevangenis is milder dan wat Franco deed met de vorige Catalaan die vergelijkbare plannen had in de jaren 30.

De JFK files zijn enigszins vrij gegeven. Niet heel veel nieuws uit delen zoals…
Beurzen en rentes stegen de afgelopen week verder in de VS, maar de rente daalde in de EU. Macrocijfers waren goed, winstcijfers in orde en omzetcijfers over het derde kwartaal zelfs uitzonderlijk goed, meer geloof in inflatie. Vooral de zwaargewichten in de techsector deden het weer prima, Google en Amazon doorbraken overtuigend de $1000.

het congres nam de motie van de senaat over om via de begroting en dynamic scoring te mogen gaan zoeken naar belastingverlagingen. Republikeinen steggelen stevig door over de belastingverlagingen. Ze moeten er komen anders zou de S&P met ongeveer 6% moeten dalen denken mijn Amerikaanse collega's. Als er wel een mooie belastingverlaging komt kan de S&P circa 6% extra omhoog.

Xi heeft zijn denken in de grondwet verankerd  (Xi Jinping Thought on Socialism with Chinese Characteristics for a New Era."), heeft geen opvolger in het nieuwe presidium gezet (allemaal te oud). Hij wil kennelijk langer blijven regeren en dat zonder tegenstand van betekenis. 

Abe behaalde (door splitsingen en ruzies in de Japanse oppositie) een klinkende overwinning, ruim 2/3 van de zetels waardoor hij de grondwet kan veranderen. Beurs mooi omhoog daardoor. Inflatie steeg in Japan, men hoopt dat deflatie voorbij is.

In de VS waren de orders voor nieuwe duurzame goederen onverwachts stek, stegen de huizenverkopen van bestaande huizen sterk (deels door Harvey), maar pending home sales waren zwak.
BNP-groei in Q3 was met 3% sterker dan verwacht (door investeringen), minder dan verwachte druk op groei vanwege de orkanen. Markit PMI was omhoog. Ook in Europa was deze sterk (geen verrassing na de sterke IFO).
In het VK was de groei in Q3 0,4% (0,3% verwacht), maar het sentiment van het bedrijfsleven daalde fors. Ook vooruitzichten retail sales fors lager.

.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten