8 oktober 2017

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Heel langzaam kropen de meeste beurzen verder omhoog, op het reflatiethema en dromen over belastingverlagingen, hogere winsten en omzetten over het derde kwartaal. Rente toch maar nauwelijks hoger. De VIX zette een all time low en de gerealiseerde volatiliteit is de laatste weken zelfs nog zeer aanzienlijk lager.
De groei van de werkgelegenheid viel egen, het was zelfs een krimp en in de vorige maanden waren er kleine neerwaartse herzieningen. De orkanen waren hiervan de schuld, er waren uitzonderlijk veel mensen zonder werk vanwege het weer. Vooral in leisure was er een stevige krimp ex leisure was er og redelijke groei. De werkloosheid nam toch iets af (0,2% naar 4,2%) en de participatiegraad steeg. Lonen stegen 0,5%, deels door de krimp van banen met lage lonen.
De ISM's vielen flink mee. Boven 60 voor industrie (60,8, +2) en voor diensten enige punten hoger  (+4,3 naar 59,8) dan verwacht. De orkanen zorgden voor langere levertijden en meer orders en dat maakte andere dalingen meer dan goed. ISM prices flink omhoog tot 71,5 (vooral afhankelijk van olieprijs).
(plaatje Strategas, hogere inflatie gloort in de VS)
Autoverkopen waren ineens zeer hoog (deels door de orkanen), nieuwe orders groeiden weer en meer omzet in de bouw.
In Europa waren de PMI's ook zeer goed (59,1), ook in Nederland rond 60. Detailhandelsverkopen in de Eu krompen opnieuw.
In Japan daalde de ISM non manufacturing iets, maar leading indicators stegen goed.

Trump wist nog wat ongelukkige dingen over Puert Rico te zeggen, hoe je goedendag kunt zeggen tegen je obligaties van dat eiland, dat het klimaat zo lekker is en dat de hulp zo goed is.
 De belastingplannen zijn natuurlijk niet haalbaar, maar niemand geloofde dan ook in $4000 miljard belastingverlagingen en meer uitgaven voor o.a. defensie en infrastructuur. Er zal een compromis met de democraten moeten komen, alleen afschaffen van belastingaftrek van de lokale belastingen die vooral in democratische staten hoog zijn, is onvoldoende en onhaalbaar.

Theresa May bladderde veder af, al kuchend, Brexit bepaald geen vaart gevend.Geen opmerkingen:

Een reactie posten