10 september 2017

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De week begon slecht door Noord Korea na de krachtige kernproef, maar het trok vanaf woensdag weer wat aan. De vertrouwd uptrend met bijna geen volatiliteit. De FANG-aandelen en vooral de financials lagen er slecht bij.
De rente daalde onverdroten verder , in de VS zo'n 10 basispunten.
De orkanen zorgen voor wat ongerustheid over de groei in de VS. Harvey veroorzaakte even een flinke sprong (+62.000) in de initial claims voor werkloosheid (zoals verwacht) en gaat leiden tot meer onder water hypotheken..
De ISM voor de dienstensector liep op, was sterker dan verwacht.Nieuwe orders daalden, ongeveer als verwacht. Het handelstekort verslechterde minder dan verwacht. Groothandelsvoorraden stegen. Arbeidskosten per eenheid product stegen slechts 0,2% in het tweede kwartaal (0,6% in eerste kwartaal).

Trump kreeg een deal met democraten voor elkaar om het schuldenplafond drie maanden te verhogen om zo de noodhulp voor de orkanen moeilijk te maken. 90 republikeinse congresleden stemden tegen deze geldverspilling in hun ogen. Mnuchin van financiën werd gepasseerd.
Een en nader zou betekenen geen belastingverlagingen voor het tweede kwartaal van 2018.
Fischer nam ontslag. De voormalige bodyguard van Trump en sisser van menig relletje ook. Cohn (economisch adviseur, kanshebber om Yellen op te volgen)wordt langzaam het Witte Huis uit gepest. Trump maakt steeds meer ruzie met generaal Kelly, zijn bevelhebber binnen het Witte Huis. Idem met veiligheidsadviseur McMaster.

Draghi deed niets, maar beloofde dat de ECB in oktober uitsluitsel zou geven of en hoe QE - aankopen verminderd gaan worden in 2018. Samen met de orkanen leidde dit tot een sterkere euro.
Detailhandelsverkopen daalden iets vorige maand in de eurozone. weinig beweging inde Europese markit PMI's.

In China stegen de markit PMI's en de valutareserves.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten