26 augustus 2018

overpeinzing

De handelsperikelen bemoeilijken de beoordeling van de beleggingsvooruitzichten. Trump verzacht de strijd met Mexico en Europa, maar gaat door met China en andere landen die zijn toorn opwekken zoals Iran en Turkije. Hij was deze week zelfs lief voor Italië. Op korte termijn komt er een overeenkomst met Mexico en vrij snel daarna zou dat ook met Canada kunnen. Trump c.s. weten nog niet goed wat ze moeten onderhandelen met China, maar men verwacht dat men hier uitkomt vlak voordat Trump Xi ontmoet in november.
Het lijkt erop dat de markt zich wat minder zorgen aan het maken is over de handelsoorlogen.


Het macro groeiplaatje is betrekkelijk duidelijk: de groei in de VS is sterker dan in de rest van de ontwikkelde wereld, ook China zwakt wat af, maar de groei blijft in de meeste landen boven trend.
Inflatie loopt op, maar niet meer dan verwacht en de vergelijking met vorig jaar wordt nu een stuk gemakkelijker, zowel voor de kerninflatie als de olieprijzen.
Het lijkt erop dat men weer wat optimistischer wordt over de lengte van de Amerikaanse economische cyclus.

Winstverwachtingen blijven zich extreem goed ontwikkelen in de VS. Het stijgingstempo was even extreem door de belastingverlagingen, maar is de laatste maanden nog steeds veel beter geweest dan de afgelopen jaren. Buiten de VS gaat het minder, maar daar krijgt men straks wind mee van de valuta, al zie men toch wel tegenvallers met de export.
In de VS hebben minder ondernemingen dan verwacht in hun guidance geklaagd over de handelsoorlog. Misschien valt die ook wel mee buiten China en nog wat Emerging Markets die even niet emerging zijn.
Er is een tweedeling ontstaan tussen de Amerikaanse beurs die het heel goed doet en de rest die maar matigjes presteert. Dit is iets dat sinds 2009 tamelijk gewoon is geworden en het is niet duidelijk of dit gaat verdwijnen. Landen als Nederland en Duitsland zouden volop moeten stimuleren, o.a.voor het klimaat, maar weigeren dit tot op heden categorisch (met de zegen van Buma).

De lange rente daalt in de VS, terwijl iedereen gepositioneerd zit voor rentestijging


plaatje Strategas. De belastingverlagingen wijzen nog even op rentedaling.

Er is een nieuwe ronde angsten ontstaan dat de vlakke rentecurve een voorbode is van een recessie in de VS en waarom die recessie nog wel even weg blijft. Het zicht daarop is overigens betrekkelijk slecht, alleen voor de komende drie tot zes manden kan men betrouwbaar zegge dat er echt gee recessie komt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten