5 augustus 2018

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week


Kleine stijgingen van de Amerikaanse koersen (in Europa en Japan ging het wat minder, in sommige Emerging Markets wat beter) op goede huidige fundamentals van macro en winsten (maar tegenvallende guidance)




tegenover angsten voor correctie op technologieaandelen en voor een escalerende handelsoorlog van de VS met vooral China. Nee, geen 10% maar 25% dreigde Trump. China stak terug met dreiging van idem voor $60 miljard Amerikaanse export, tegenhouden van de grote chipfusie en een zwakkere yuan. De Chinese beurzenmoesten opnieuw behoorlijk achteruit.Vrijdag verdedigde China de yuan met hogere resereve requirement ratios voor speculeren op daling van de yuan. Daarop steeg de S&P vrijdag, samen met de Goldilocks cijfers over de arbeidsmarkt (slechts 157.000 groei van de werkgelegenheid maar 59.000 opwaartse herziening van de vorige maanden en slechts 2,7% loonstijging op jaarbasis).
Er is een groeiend vertrouwen dat de inflatie weinig gaat stijgen, er is steeds minder onzekerheid hierover als je naar de schommelingen van de impliciete inflatieverwachtingen kijkt.
ECI, de employment cost index, steeg met 0,6% over het tweede kwartaal terwijl er voor 0,7% werd gevreesd.




De gewone ISM was iets lager dan gedacht, maar de ISM non manufacturing was 3,4 omlaag tot nog steeds een goede 55,7
Persoonlijk inkomen +0,4% met iets opwaartse herziening over april, consumptie ook +0,4% over juni.
Baltic Dry Index is opnieuw behoorlijk omhoog, de scheepvaart merkt kennelijk nog maar weinig van de handelsoorlog (alleen maar extra handel uit voorzorg kan men ook zeggen)
De markt maakt zich kennelijk ook zorgen over liquiditeit. Er waren nieuwe bibbers over Italië waar Griekenland ook last van had.
De Bank of Japan gaf aan misschien pas te gaan interveniëren op een hogere 10-jaarsrente, pas bij 0,2%. De Japanse 10-jaars rente zigzagde rond dit gedoe van 0,05% tot 0,11%, weer terug naar 0,05% en weer omhoog naar 0,12%.
In Europa steeg de PMI van 54,9 naar 55,1. Niet veel, maar de daling in 2018 zou gestopt kunnen zijn. Winkelverkopen +1,2% in Duitsland in juni, beter dan verwacht.
PMI’s daalden iets in China, daar lijkt de groei toch iets af te zwakken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten