3 augustus 2018

weer mooie groei van de werkgelegenheid in de VS, al viel het iets tegen



De groei van de werkgelegenheid was iets lager dan verwacht (157.000 i.p.v. 190.000), maar er waren opwaartse herzieningen van de vorige maanden. Dat in acht nemend waren de cijfers goed. Op jaarbasis trekt de groei zelfs aan.
Werkloosheid 0,1% omlaag naar 3,9%. Loongroei stabiel op 2,7%.
Saai, Goldilocks, maar iedereen bidt dat het zo blijft.





De participatiegraad van de kerngroep 25-54-jarigen stijgt, maar is nog steeds niet terug op het niveau van voor de kredietcrisis. Dat is een van de redenen waarom de loongroei nog niet de pan uit rijst. Een andere veel gehoorde reden is dat er weinig productiviteitsgroei is, vooral buiten de 5% meest productieve bedrijven. Deze zijn zeer efficiënt en er werken maar heel weinig mensen daar. De rest moet het dan maar doen met een karige loongroei, tenzij men naar een andere baan hopt.

(plaatje via Strategas).

De werkloosheid daalt maar heel weinig de latste tijd, terwijl de groei van de werkgeegenheid groot is, hoger dan de aanname voor de groei van de beroepsbevolking van onger 60-90.000. Dat komt, omdat steeds meer mensen de situatie op de arbeidsmarkt zo bemoedigend vinden dat ze weer werk gaan zoeken.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten