31 juli 2018

overpeinzing


De S&P500 is aarzelend door de 2800 gebroken, een barrière die groot was en bij doorbreking volgens vele chartisten het pad zou banen voor een grote verdere stijging.
Die stijging is vooralsnog klein en rustig. Er zijn zoals altijd heel wat zorgen, de wall of worry is zoals meestal in een bull markt hoog. Deze keer vooral door de handelsoorlog van Trump en het gevoel dat we aan het einde van de economische cyclus zitten en monetaire ellende in steeds grotere mate over ons gaat neerdalen In de VS is er (nominale) topgroei geweest in het tweede kwartaal en nu kan het alleen nog maar bergaf. In Europa gaan we al enkele kwartalen bergaf met de groei. 0,4% op kwartaalbasis, helemaal niet die 2,5-3% waar we nog maar kort geleden mee verwend waren (en waardoor de euro zo sterk kon worden).

. De winsten groeien wonderbaarlijk en op korte termijn lijkt nog meer moois in het verschiet. De scherpe kantjes van de handelsoorlog zijn er afgelopen week een beetje afgezaagd voor Europa en in mindere mate voor de Nafta en vrijwel niet voor China, ondanks de goede bedoelingen van Mnuchin. Handelsoorlog met China is een blijvertje en Europa/ Japan gaan solidair worden met de VS op dit punt. Dit gaat de groei in China niet erg stoppen, made in China in 2025 zal ongeveer bereikt worden. Net zoals Japanse auto’s ineens even goed waren als Europese en men liever een Sony TV had dan eentje van Philips, zo gaat China natuurlijk ook met de nodige producten de wereldkwaliteit worden over enkele jaren. Maar dan hebben de voordelen die gegund worden als arm land niet meer nodig. Die moeten worden ingeleverd. Meer toegang bieden tot China anders moet China toegang betalen tot onze markten. In dat opzicht wordt Trump alom gesteund. Niet voor de extreme mate waarmee China gestraft moet worden. Dat is nodeloos slecht voor de wereldeconomie en slaat hard terug op de eigen economie.

We raken maar heel langzaam gewend aan de nieuwe zorgen en daarom gaat de stijging van de koersen maar langzaam. Koerswinstverhoudingen horen dat niet of nauwelijks op te lopen.
Die angsten voor het einde van de cyclus lijken nu overdreven (ooit komt er natuurlijk een eind aan, maar opgang is normaler dan neergang in de cyclus).



De leading/coincident indicators kunnen nog flink stijgen. Een nieuw hoogtepunt  sinds 1978 lijkt te komen
De handelsoorlog treft Emerging Markets het hardste. Samen met de mede hierdoor sterke dollar deden aandelen Emerging Markets het in 2018 slecht. Maar sinds kort zijn ze bezig aan een stille opmars. Ze gaan niet onderuit op al dat getwitter van Trump en de verhardende standpunten van China en de VS over de handelsoorlog. Misschien komt dit door meer geloof in in fiscale en monetaire stimulering van China, de belastingverlagingen in de VS die hun export helpen en geleidelijk toch stabiliserende valutakoersen voor veel landen.
En sinds nog korter wordt dit gesteund door een klein herstel van de koperprijs na de val.


Tja, de zorgen van de markt verschuiven van handelsoorlog naar hoe groot de correcte op technologie-aandelen zou kunnen worden. Er werd steeds meer rozengeur en maneschijn verdisconteerd, maar op een gegeven moment doet de zwaartekracht zijn ondankbaar werk en komen deze aandelen weer terug tot aardse waarderingen. De FANG-aandelen zijn zo groot geworden dat het haast niet is voor te stellen dat ze nog flik kunnen groeien en dat is wel verdisconteerd in torenhoge koersen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten