8 juli 2018

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week


De week begon met bibbers over de handelsoorlog en eindigde met tevredenheid over de fundamentals en meer hoop op een niet al te erg uit de hand lopen van de handelsoorlog.
Men is nog bezig met het overbieden van elkaar met hoe veel tarieven men zou kunnen heffen. Juncker pochte wel $300 miljard als de auto-industrie wordt geraakt en Trump verhoogde de inzet voor China naar $500 miljard. Xi gebruikte ook wat krachttermen.
De Europese auto-industrie zit te zweten en wil dolgraag concessies doe, importheffingen afschaffen. Lobbyisten hebben overwerk bij Trump c.s. China moet weer anders aangepakt worden, met achterkamertjespolitiek die Navarro niet machtig is maar waar Mnuchin in uitblinkt. China lijkt wat gas terug te nemen, men lijkt even uit gedevalueerd, gaat geen Amerikaanse staatsleningen op grote schaal verkopen, versoepelt het monetaire beleid. Amerikaanse merken hebben het plotseling moeilijk in China, zo laat men niet zo subtiel weten. Maar China kan de heffingen van Trump niet lang meer één op één vergelden en dat weet men. Men kan op eigen kracht made in China 2025 bereiken, is niet meer af te stoppen door Amerika, laat staan Europa.

Obrador won met overmacht de Mexicaanse verkiezingen en begon meteen de kapitaalmarkten gerust te stellen. Over Nafta wil hij best praten. Meer een soort (Braziliaanse) Lula dan een gevaarlijke linkse populist. De Mexicaanse peso herstelde en de beurs ook. Dictators liggen goed, de winst van Erdogan zorgde ook voor een beetje opluchting.

Zoals Noord Korea het al zegt, Amerika hanteert gangstermethodes en wil zijn kernwapens maar niet opgeven. Gelukkig wil Noord Korea dat ook niet, zodat er nog één land is dat zich kan verzetten tegen dit land dat wetgeving ter voorkoming van veel te veel opwarming van de aarde zo saboteert.

Het economische nieuws was zeer goed. De PMI’s waren ongeveer als verwacht, iets sterkere gang van zaken in de dienstensector, maar wel een beperkte afzwakking van de industrie in Europa. De ISM zowel van industrie als diensten was verrassend sterk in de VS. Vooral import en supplier deliveries.

De groei van de werkgelegenheid was in de VS duidelijk sterker dan verwacht met ook nog kleine opwaartse herzieningen. Op jaarbasis trekt de groei van de werkgelegenheid nu weer aan, iets dat niet past bij een nakend einde van de cyclus. Toch is de rentecurve verder vervlakt, iets dat het einde van de cyclus als duidelijkste indicator inprijst (wel na minstens een jaar).
De loongroei was slechts 0,2% waar 0,3% verwacht werd. De werkloosheid liep iets op, omdat meer mensen zich tot de arbeidsmarkt rekenden, weer hoop kregen op een baan. De participatiegraad steeg een sterke 0,2%..
Meer nieuwe orders. Iets tegenvallende bouwactiviteit. Het handelstekort nam af door meer export en iets minder groei import (olie is minder nodig).

Meer groei, minder inflatie is behoorlijk Goldilocks. Het nijvere winst nemen op de grote tech winnaars sloeg weer om in bijkopen.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten