22 juli 2018

overpeinzing Trump of zitten we à la midden jaren negentig

In Helsinki gaf Trump allerlei concessies, te veel om op te noemen over Oekraïne, inmenging bij de verkiezingen etc. etc. Hiermee gaf de CIA eigenlijk aan dat ze vergeleken met de Russische inlichtingendienst zo stom als het achtereind van een varken zijn en dat Trump dit moest aantonen. Ingrijpen is noodzakelijk, zodat Amerika blijft meetellen. Die Poetin kunnen ze wel aan (de Russische economie in dollars is even groot als die van de Benelux), maar Xi, dat is een brug te ver geworden.
  Ondertussen nodigde Trump zonder medeweten van anderen Poetin uit in het Witte Huis.  Poetin vindt zich superieur, maar voelt zich toch een beetje afgetroefd. Trump kan veel meer chaos veroorzaken.

Aanhangers van Trump stellen dat Trump lagere importheffingen wil voor de VS en dat alleen maar kan door eerst de heffingen voor het buitenland te verhogen. De uitkomst van de handelsoorlog zou wel eens heel anders kunnen zijn dan men nu denkt. Japan en Europa verlagen hun onderlinge tarieven al. Japanse auto’s worden spotgoedkoop voor ons en wij kunnen meer kaas gaan uitvoeren naar Japan.

Na Trump zit men zich druk te maken hoe veel de groei gaat afzwakken en wat dit betekent voor de markten. De FED moet dan sneller dan nu gedacht gaan stoppen met verhogen.

De zwakte van de yuan. Misschien wel de belangrijkste reden waarom beurzen niet moeten stijgen op betere winsten. De yuan signaleert zwakkere groei van China en verzwakkende wereldhandel. De hoofdindicator hiervoor, de Baltic Dry Index, is echter stijgend.

De inflatie stijgt, maar dat is snel voorbij als de olieprijs stabiliseert

Er zijn wel wat wolkjes aan de economische hemel het ontstaan voor investeringsgroei. Handelsoorlog gaat niet in de koude kleren zitten. Met de huizenmarkt gaat het ook niet al te crescendo, de betaalbaarheid lijdt onder de renteverhogingen van de FED. Nog niet al te problematisch, maar het ondersteunt piekgroei, vooral als Trump niet snel ophoudt met die handelsoorlogen. Niet nodig als de VS de importen niet zelf kan maken en dat is het geval bij de huidige lage werkloosheid.
Wat zou een en ander kunnen betekenen voor de beurzen?


Ik denk dat de beurzen zich te druk maken over handelsoorlogen en het nakende einde van de cyclus in de VS. Een en ander lijkt het meest op midden jaren negentig.  Er was een lange periode met een vlakke rentecurve waarbij men steeds grotere wonderen ging verwachten 800 pound gorilla tech. Als men dat gaat denken kan er zelfs euforie neerdalen over de beurzen.

Zoals gewoonlijk is dat erg onzeker, het kan gemakkelijk uit de hand lopen met Trump en China kan plotseling weer tegenvallen, zoals de Chinese beurs al heeft ingeprijsd, maar wat niet te zien is in de economische cijfers. Brexit, Italië, Iran, Noord Korea, Nafta, dat moet allemaal goed gaan voor echt goede beurzen. Dat kan, maar dat kan niemand garanderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten