15 juli 2018

overpeinzing


Ook afgelopen week was er weer een royale portie politieke ellende over handel, NAVO, Brexit, Russische inmenging en volgens Trump onbetamelijke gaslevering van Rusland aan de Germanen.
Waarom ging de beurs toch omhoog? Niet door de banken met hun redelijke maar niet geweldige en daarom iets tegenvallende resultaten. Want de lange rente wil maar niet stijgen en de rentecurve wordt nog vlakker, iets dat de rente mismatch van banken minder profijtelijk maakt.

Het belangrijkste economische nieuws waren de inflatiecijfers. Die lieten een langzaam stijgende inflatie zien vanwege hogere olieprijzen en moeilijke vergelijking met een jaar geleden (iets dat na augustus ophoudt). Men (en ik hoor bij die men) kijkt steeds relaxter naar de inflatiecijfers. Die gaan geen flinke stijging laten zien en de opwaartse invloed van de olieprijs gaat snel omslaan.

In Amerika schreef Morgan Stanley zeer uitgebreid over het snel stoppen van de FED met de afbouw van de balans. Over een jaar moet dat ongeveer ophouden of misschien nog eerder, anders kan de FED de korte rente te moeilijk naar eigen hand zetten, nu de vrije reserves van banken zo enorm zijn geworden. Al met al een heel plausibel verhaal dat de lange rente in de VS niet veel hoort te stijgen en eerder iets moet gaan dalen aannemend dat de sterke wind mee van de economische groei half volgend jaar minder wordt.


We moeten eraan wennen dat Trump anders is. Niet dom, niet onlogisch, maar niet gebruikelijk diplomatiek maar chaos creërend met zijn conservatief boerenverstand.  Trump krijgt steeds vaker gelijk van commentatoren en politici.
[N.B. dit was fake news. Rechts van mevrouw May staan nog meer mensen en die kijken niet naar rechts.
Afgeknipte foto.]

Speltheorie geeft aan dat je eerst je dreiging zo groot mogelijk moet opblazen dat je zo geloofwaardig mogelijk die dreiging ook kunt uitvoeren. Bovendien moet je aangeven het spel per se te willen winnen. Het lijkt erop dat we die beginfase achter de rug hebben (en dat hoort minder dreigend aan te voelen). Trump dreigt met $500 miljard + aan goederen uit China die in aanmerking komen voor importheffingen. Europa dreigt met $300 miljard. China dreigt met van alles en nog wat, ook buiten handel om. Maximaal opgeblazen bedreigingen. Dit is overigens nog onduidelijk, omdat komende week het 232 regeringsrapport over de export/import van auto’s voor de VS wordt bekend gemaakt met potentieel heilloze aanbevelingen of juist heel kalmerende aanbevelingen voor de markt zoals Europese tarieven moeten iets omlaag, er zou meer in de VS moeten worden geproduceerd, maar dat je moet oppassen vanwege de complexiteit van toeleveringen.

Er is veel wrevel dat Trump niet duidelijk maakt wat hij wil met zijn handelsoorlog. Wat wil hij loskrijgen bij China? Als dat duidelijk wordt, dan kan er vooruitgang geboekt worden. China heeft al een en ander aangeboden en enkele zaken al verbeterd voor de VS (en de rest van de wereld).

 https://politi.co/2KQ59uR hoe China de handelsoorlog probeert te voeren:
Beijing also slashed import duties on cars and consumer goods from July 1, and last week issued a directive to expand imports — from medicines to machines — and to exempt from duties 97 percent of imports from the least-developed countries.
China probeert een coalitie te smeden met de rest van de wereld tegen VS in de handelsoorlog. China staat echter zeer zwak, omdat het Brussel niet mee krijgt, omdat Brussel bang is voor nog meer stelen van technologie (dat geeft China toe, de EU had dit ook wel gezien en is het daarin eens met Trump) en vooral ook om onder de voet gelopen te worden in de Made in 2025 technologieoorlog. Europa zal immers eerder de technologiestrijd verliezen dan de VS.

Er is ook wat meer optimisme aan het ontstaan over de groei van de productiviteitGeen opmerkingen:

Een reactie posten