1 juli 2018

overpeinzingen: de beren keerden terug, de wall of worry lijkt te hoog


Het sentiment onder beleggers is danig verslechterd, nu men meer vertrouwt op Trump. Men wordt heen en weer geslingerd door pessimisme over de handelsoorlog, stel toch eens voor dat Trump doet wat hij zegt en hij deed tot nu toe toch vaak wat hij zei, dan is een wereldcrisis vele malen erger dan in 2008 te verwachten en angsten dat een verwachte recessie in verkiezingsjaar 2020 de koersen vanaf nu steeds zwaarder in de koersen verdisconteerd moeten worden via wegkwijnende koerswinstverhoudingen.
Het sentiment veranderde snel, maar is nog niet extreem bearish (dat komt nog wel als Trump meer overtuigend gaat dreigen, maar niet als men meer laat doorschemeren dat zelfs Navarro het niet op de spits wil voeren). Particulieren zijn op ongekende schaal bezig geweest met het dumpen van ETF’s. Puts waren razend populair versus calls, maar nog niet genoeg om overtuigend van een contrair signaal te spreken. Emerging Markets zijn nu oversold volgens enkele maatstaven, maar het blijft gevaarlijk een vallend mes te vangen.


Trump wordt bestookt door lobbyisten van ook Ford, FCA en GM die smeken dat hij geen tarieven moet opleggen op auto’s en auto-onderdelen, terwijl Europa al in gedachten de importheffing op Amerikaanse auto’s al verlaagd heeft van 10 naar 0%.
Rond 20 juli komt het rapport over hoe unfair Amerika behandeld wordt bij auto’s, afgelopen week bepaald als een zaak van nationale veiligheid, waardoor de gekste heffingen en boetes mogelijk worden.
Barron’s heeft een cover die past als voorbeeld van een contraire cover, waarbij de bull wordt opgegeten en snel, want hij is niet lang houdbaar.

 Het economisch nieuws blijft goed voor de VS met slechts kleine rimpeltjes. In Europa zijn er wat meer rimpeltjes, maar groei blijft hoger dan normaal voorlopig. In diverse Emerging Markets zijn de zorgen wat meer dan rimpeltjes, maar de groei lijkt ook daar (met de gebruikelijke uitzonderingen) niet onderuit te gaan. Ja, as good as it gets, maar wel good, niet slechter dan verwacht.

Komende week gaan de verwachte winstcijfers één jaar vooruit de cijfers van het tweede kwartaal 2018 inruilen voor die van het derde kwartaal van 2019 en dat hoort een stijging van de winst één jaar vooruit van de S&P500 van 164 naar 168 te brengen.
Daarna breekt het winstseizoen voor het tweede kwartaal los en men is daar niet zo optimistisch over, men vreest guidance richting verdoemenis vanwege de handelsoorlog. Nu gaat het nog goed, maar als Navarro het meer voor het zeggen krijgt, dan is het einde der tijden meer nabij. Dat gaan sommige CEO’s in geuren kleuren vertellen, zodat ze kunnen vertellen waarom het och al minder goed moet gaan bij sommige bedrijven.

De wall of worry is hoog, je zou zeggen dat vergeleken met al die zorgen er nu een en ander wat kan gaan meevallen, niet zo erg blijken als gevreesd. Of zelfs heel goed, dan stuift de S&P naar boven de 3100, maar dat is misschien nog een tijdje te veel gevraagd van de veel geplaagde maar rijkelijk beloonde belegger in de afgelopen jaren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten