15 juli 2018

Samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week


Trump was weer eens niet van de voorpagina’s weg te branden, hij zweefde hoog boven iedereen uit.

. De NAVO drijft voor 90% volgens Trump op de VS, de andere landen moeten zo snel mogelijk 2 en liever 4% van hun inkomen gaan verkwisten aan defensie om weer een voor de VS betere positie te creëren. Duitsland mocht extra incasseren met Trumps opmerking dat zij door het importeren van Russisch gas ze een kolonie van Rusland zijn geworden en de oorlogskas van Poetin zo spekken. 

May kreeg een vreselijke veeg uit de pan van Trump met haar prachtige handboek voor een softe brexit voor de goederenhandel, na het opportunistische ontslag van twee ministers waarbij Boris die geen softie willen zijn, maar niet weten wat ze moeten doen voor een voor het VK pruimbare harde brexit.  

De Amerikaanse beurzen konden omhoog, waarschijnlijk op basis van vertrouwen in mooie winstcijfers, meer vertrouwen in een ruim monetair beleid en hoop dat de bedreigingen in de handelsoorlog gepiekt hebben (er is bemoedigend nieuws in de auto-oorlog met Europa en sommige bedreigingen van Trump zijn een beetje te draconisch). De S&P brak marginaal door de 2800, een flinke barrière na januari. Buiten Amerika is men nog steeds banger voor de handelsoorlogen en was de stijging iets kleiner. De rentecurves werden opnieuw iets vlakker. Beurzen zetten gewoonlijk hun hoogste punt pas na inversie en na de laatste renteverhoging, dus men hoeft nog niet super bang te worden door de vervlakking.
Olieprijzen kregen een knauw op hogere productie in Libië.

Het inflatienieuws was als verwacht in de VS (CPI op jaarbasis van 2,8 naar 2,9%) en analyses wijzen erop dat de invloed van de gestegen olieprijs op de inflatie straks gaat afnemen, de vergelijking met het vorige jaar na augustus gemakkelijker wordt, de kerninflatie behoorlijk stabiel is met licht dalende huurinflatie met alleen enige zorgen voor hogere inflatie door transportkosten. 0,16% kerninflatie vorige maand.
Er was weinig economisch nieuws afgezien van de Goldilocks inflatiecijfers. Consumentenvertrouwen OK in de VS, initial claims voor werkloosheid weer mooi naar beneden, het JOLTS-rapport over de arbeidsmarkt was zeer sterk, consumentenkrediet groeide flink.

Minder mooi was het vertrouwen voor groei op termijn volgens NFIB, het survey voor midden- en kleinbedrijf. De meeste cijfers geven aan dat groei in de VS op korte termijn bijzonder sterk is, maar dat over enige tijd de groei wat gaat afzwakken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten