1 juli 2018

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Beurzen gleden samen met de lange rente wat moedeloos weg, er werd winst genomen. Dat was uiteraard de schuld van de handelsoorlog met al die door gametheorie afgedwongen vergeldingsmaatregelen, al liet Trump doorschemeren het maar als een spelletje te zien en dat je het niet zo hoog op moest vatten, maar dat hij natuurlijk wel iets moet gaan winnen. Navarro verscheen ook even op het beurstoneel om duidelijk te maken dat hij niet helemaal een geschifte Chinahater is die tot de orde geroepen moest worden door Trump omdat Trump de huidige wetten via de verbeterde CFIUS-wetgeving goed genoeg vond na hiervoor voldoende door Mnuchin ingefluisterd te zijn. Xi liet wat oorlogskreten horen en de kennelijk nieuwe president Obrador van Mexico zal ook wel de nodige populistische geluiden laten horen (en hopelijk de corruptie aanpakken).

Het macronieuws was betrekkelijk goed, vooral in de VS. Voorlopers (Dallas  en Richmond FED survey)  van de ISM gingen omhoog, persoonlijk inkomen steeg met een nette 0,4% maar uitgaven met 0,2% met ietsje negatieve herziening van de maand ervoor waardoor de groeiverwachtingen voor het tweede kwartaal weer onder de 4% kwamen  (volgens GDPnow). Nieuw orders daalden een beetje, initial claims voor werkloosheid liepen iets op. Verkoop van nieuwe huizen steeg flink. Het consumentenvertrouwen verslechterde iets meer dan gedacht, maar blijft hoog. Groei in het eerste kwartaal werd neerwaarts herzien van 2,2 naar 2%.

In Japan steeg de inflatie van Tokio, waardoor de deflatieangsten minder werden. Herstel van industriële productie in Azië ex China.

In Europa zwakt de groei af, maar niet meer dan de negatieve economische verrassingen al hadden aangegeven. De IFO bijvoorbeeld is gedaald, maar is nog steeds mooi (maar niet meer spectaculair goed).
Wereldwijd is er enig herstel van de detailhandelsverkopen dat nog niet heeft geleid tot snellere groei van de productie maar waarschijnlijk wel tot lagere voorraden versus verkopen.

. De olieprijs steeg op hogere vraag dan verwacht, lagere voorraden in de VS en de OPEC-deal met minder productieverhoging dan verwacht en geëist door Trump voor Saoedi-Arabië. Maar men luistert niet zo goed naar Trump in het buitenland, rocket man laat in Noord Korea weer nieuwe researchfaciliteiten bouwen voor betere kernbommen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten