29 juli 2018

Samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week


Een kleine verdere stijging van de aandelenbeurzen, enigszins geholpen door de verzoenende houding van Trump bij het bezoek van Juncker en ook door wederom goede winstcijfers. Beiden waren door Kudlow ingefluisterd dat ze moesten gaan voor verlaging van tarieven, liefst naar 0%. Gesuggereerd werd dat Europa Amerika van zijn enorme gasvoorraden gaat proberen af te helpen om zo ook wat minder afhankelijk te zijn van Poetin. Europeanen moeten meer sojabonen uit Amerika gaan eten. Handelstarieven op auto’s werden uitgesteld. Weinig concreets is beloofd, vooral Frankrijk houdt concessies op landbouwgebied aan de VS tegen. De positievere houding tegenover Europa werd behoorlijk ongedaan gemaakt door een toenemende verwachting voor langdurige en heftige handelschermutselingen met China.

Facebook kreeg een dreun van 20% bij de uitleg waarom de groei moet afzwakken door allerlei privébeschermingsdoelen (door fake news, al is de koersdaling echt). Winst was wel in de prik, maar die 20% was in dollars een van de grootste dalingen van de marktwaardes ooit voor de beurzen.
Markten zijn bang voor een rotatie uit tech naar value.

De eerste raming voor de groei in het tweede kwartaal van de VS kwam binnen op 4,1% en nominaal op 7,4%. Voorraden drukten de groei met 1%. Consumptie en investeringen waren sterk en overheidsuitgaven groeiden ook. Mooie cijfers die zorgden voor opwaartse bijstelling voor de verwachtingen voor het derde kwartaal (door voorraadherstel, maar minder bijdrage export (enorme export sojabonen naar China valt stil))
In Europa lijkt de groei verder te verzwakken richting 0,4% op kwartaalbasis voor het derde kwartaal na een verwachte 0,5% in het tweede kwartaal. Op de meeste plekken in de wereld lijt de groei wat af te zwakken, al kan Japan iets herstellen. De inflatie viel daar iets mee.

Flash PMI’s kwamen redelijk goed binnen, iets zwakker, maar niet veel en vooral in de VS sterk (composite 55,9). In juni daalden de vooruitzichten een jaar vooruit, deze stabiliseerden in juli. Nieuwe orders duurzame goederen in VS  +1% (+3,2% verwacht). Verkopen bestaande en nieuwe huizen daalden, net als in Nederland is de voorraad aan te koop staande huizen te klein.
D.w.z. druk  omhoog op de prijzen, al lijkt in de VS die stijging af te zwakken door de hogere rente en slechtere betaalbaarheid. Er is te weinig gebouwd.

De ECB vergaderde, maar Draghi had niets nieuws te vertellen.
In Duitsland was de IFO OK dankzij betere vooruitzichten voor de bouw. De beoordeling van de verwachtingen is al een hele tijd lager dan die van de de huidige situatie

 In Japan is men bang dat de Bank of Japan het doel voor de 10-jaarrente te veel opschroeft (0,1% zou het worden).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten