23 juli 2018

Samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week


De S&P500 is een soortement surplace aan het maken, heen en weer geslingerd tussen gepieker over handelsoorlogen met bijbehorende zwakte van de yuan maar met wat nakend optimisme over Nafta, Trump en goed nieuws over winst en OK macro. De VIX steeg een beetje, tegen de dalende, lagere gerealiseerde volatiliteit in. Het winstseizoen voor de AEX ging zeer goed van start met ASML, Unilever en Akzo. Europa iets omhoog. De rente ook. Olie ook op opnieuw lagere voorraden in de VS en een daling van het aantal horizontale boorplatformen (rigs).

De Trump carrousel ging van gestuntel in Helsinki (Poetin wordt zo ongeveer aangespoord de oude Sovjet-Unie te herstellen), de FED onder druk zetten, opmerkingen over de dollar (Trump kreeg zo waar zijn zin), Poetin uitnodigen zonder medeweten van nogal wat mensen (America first, Russia second en weg met die vervelend tegenpruttelende meisjes May en Merkel), dreigementen over supergrote importheffingen voor China, voorbereiding op afpersen van beloftes van Juncker komende week en seksuele uitspattingen via de Cohen tapes toen Melania in verwachting was. De markten worden verder getraind de woorden van Trump in de wind te slaan en op eigen kracht de moed te verliezen (= omhoog/omlaag gaan op de wall of worry vanwege de goede/slechte fundamentals).

Powell hield zijn halfjaarlijkse getuigenis voor senaat en congres waaruit geen nieuws volgde. Geleidelijke verhoging van de rente, al is hij wel benauwd voor een omgekeerde rentestructuur. En ja, protectionisme is slecht voor groei en inflatie.

94% beat voor de winsten, 78% voor omzet, maar bijvoorbeeld JP Morgan vindt het winstnieuws verre van perfect.

In China viel de groei van de industriële productie tegen, maar was er enig herstel van de groei van de detailhandelsverkopen.

In Japan viel de inflatie weer eens tegen, dit zal de bank of Japan op het pad van excessieve monetaire financiering te houden.

In de VS was de Phillyfed, voorloper van ISM, omhoog, zeer sterk. Initial claims voor werkloosheid omlaag naar record laag niveau zo ongeveer. Groei industriële productie vorige maand 0,6%. Leading indicators +0,5%.housing starts vielen flink tegen.
Detailhandelsverkopen +0,5%met opwaartse herzieningen in vorige maanden. Lyrische herzieningen van verwachte groei tweede kwartaal VS richting 5%. Piekgroei dreigt en dan zitten de large speculators in futures die record short zitten met 5 jaars obligaties weer eens helemaal verkeerd.
Sentiment huizenbouwers NAHBMI bleef onveranderd hoog 68, maar men ziet enige zwakte opdoemen voor de huizenmarkt. Overigens zie je ook enige angst ontstaan voor overspannen verwachtingen voor investeringsgroei nu Trump zulke verschrikkelijke handelsoorlogen voert.Geen opmerkingen:

Een reactie posten