26 augustus 2018

Samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week


De S&P500 zette een (marginale) all time high deze week samen met een all time long, de langste bull markt ooit volgens bepaalde definities. Dat allemaal midden in een flinke handelsoorlog met China (we zitten midden in de hearings over een additionele $200 miljard aan Chinese importen waarop wat extra tol geheven kan worden), gedoe over impeachment van Trump, angstvisioenen over economische groei op termijn door de erg vlakke rentecurves, instortende valuta’s van enkele Emerging Markets, opvlammende oorlogsvisioenen met Noord-Korea en overweldigend pessimisme over Italië. Dat is hoe de most hated bull market ever aanvoelt, al record lang dus. Veel te dure mode-aandelen zoals de FANG’s en Elon Musk die Tesla toch maar op de beurs moet laten.
De beurzen werden ondersteund door goede winstcijfers, o.a. van Amerikaanse retailers en Ali Baba.
De olieprijs liep op.

Weinig economisch nieuws. Nieuwe orders duurzame goederen daalden tegenvallend in de VS en de huizenmarktcijfers (verkoop nieuwe huizen) vielen andermaal tegen. Markit PMI’s waren een heel klein beetje zwakker, maar veelal toch zeer sterk. Het wijst op piekgroei, ook al stijgt de groeisamenvatting voor het derde kwartaal van de Atlanta-FED naar 4,6%.

De Amerikaanse lange rente daalde iets uit tevredenheid over de FED.  (knipsels van Strategas)

Powell beloofde in Jackson Hole de rente geleidelijk verder te verhogen, maar je weet maar nooit bij zo veel buitenlandse ongeregeldheden. Weer vervlakking en de verhalen steken weer op dat het deze keer niet zo veel zegt over de economie. Voorlopig is de rentecurve nog niet invers en misschien zorgt de schier onverzadigbare vraag naar langlopende vastrentende waarden vanwege pensioenverzekering voor nog langdurig te lage termijnpremies, vaak zelfs negatief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten