19 augustus 2018

Samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week


De beurs was vooral bezorgd over Turkije, maar afgezien van woensdag was de trend niet echt omlaag. De S&P500 staat dicht bij de all time high. Nasdaq blijft nu iets achter. Tencent viel verder, de beurs van Hongkong lijdt. Angsten rond Italië door Turkije, slechte bankschulden daardoor en nieuwe opwellingen van anti-europeanisme vierden ook weer hoogtij. Desondanks lijkt de daling van de euro versus de dollar even gestuit. De Chinese yuan werd eindelijk weer sterker tegen de dollar. no deal brexit angst zorgt voor val pond. De angst groeit voor Mueller en daarmee impeachment van Trump. Er was iets minder angst voor spaak lopen van handelsoorlog VS/China nu men weer met elkaar praat.

Men was zeer in zijn nopjes met de groei van de detailhandelsverkopen over juli in de VS (+0,5%) (in het VK overigens ook), waardoor men nu weer 3%+ groei ziet voor het derde kwartaal. Industriële productie viel tegen met +0,1%. Leading indicators sterk met +0,6%. Groei productiviteit een sterker dan verwachte 2,9% in het tweede kwartaal. Daardoor daalden de arbeidskosten per eenheid product 0,9%.Vertrouwen van midden- en kleinbedrijf (NFIB) weer zeer hoog.  Samen met lager dan verwachte initial claims voor werkloosheid betekent dit o.a. doorgaande groei van de werkgelegenheid en investeringen. Het consumentenvertrouwen volgens University of Michigan was zwakker dan verwacht. Phillyfed, belangrijke voorloper van de ISM, was flink lager maar nog steeds sterk. Empire survey, een andere voorloper van de ISM was iets sterker.

De groei in Europa is afgezwakt (maar iets opwaarts bijgesteld) , maar in Nederland nog steeds een krachtige 0,7% in het tweede kwartaal.
Exportgroei Japan viel tegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten