9 september 2018

softember: handelsoorlog raakt Emerging Markets

De beurzen zijn in een neerslachtige bui. waarom is niet zo duidelijk, maar Trump krijgt de schuld met zijn vermaledijde handelsoorlog met nu vooral China. Emerging Markets gaan er vooral mee door de grond, ook al is er eigenlijk geen nieuw nieuws dat dit rechtvaardigt. De tred is tegen hen en men vindt het nog niet erg genoeg kennelijk. Japan krijgt ook de wind van voren, maar China krijgt de grote klappen. Elk moment kan Trump besluiten $200 miljard of $267 miljard aan importen uit China aan flinke heffingen te onderwerpen. de Wall Street Journal meldt dat dit niet zoals eerst gedacht op 6 september zou gebeuren, maar dat dit nog even uitgesteld wordt. het lijkt erop dat een deel van het witte Huis dit soort informatie lekt aan de Wall Street Journal in de hoop dat dit de gemoederen wat sust.
September is de enige maand met historisch negatieve rendementen. Dat is overigens meestal niet het geval geweest als januari/augustus gemiddeld positief waren zoals dit jaar, zo meldt Strategas steeds.
[Het is niet zo duidelijk waarom beleggers in september zo negatief worden. Men schrijft het toe aan  het snel korten van de dagen, meer regen, vakantiegevoel weg, te veel geld hieraan uitgegeven. Men oppert ook vaak dat in september veel winstverwachtingen negatief moeten worden herzien omdat men niet langer het optimisme voor het kalenderjaar kan vasthouden en daarmee gaat men ook overstag voor lagere winstverwachtingen voor het volgend jaar. Dat speelt nu niet, men heeft alleen kriebels over de dollar en FED bij vooral emerging Markets en de handelsperikelen van Trump.]


Met de macro van de VS is weinig mis. Stevige groei. In bijna alle andere landen in de wereld is er eveneens redelijke groei en lage inflatie (niet in Turkije, Argentinië, Venezuela en nog wat van die landen).

Zelf vind ik het bemoedigend dat de Amerikaanse kiezer deze handelsoorlogen steeds steviger afwijst https://www.wsj.com/articles/trump-swims-against-the-tide-on-trade-1536098769
(82% gelooft dat handel goed is voor economie (twee jaar geleden was dit 59%), 85% goed voor consumptie, 67% voor banen)
. Vooral democraten en onafhankelijke stemmers denken nu veel positiever over Nafta en andere handelsakkoorden dan een paar jaar geleden. Het is electoraal dom om tegen deze trends in te gaan en Trump weet ongetwijfeld dat hij het handelsoorlogsspel  voorzichtiger moet voeren dan hij tot nu toe deed.

Volgens de peilingen is zijn populariteit sinds enkele weken flink aan het wegkwijnen. dat ligt vooral aan zijn handelspolitiek, maar natuurlijk ook aan de chaos in het Witte Huis, zijn affaires en het Ruslandgedoe (maar daar heeft Trump juist grote concessies los weten te weken bij Mueller en dit lijkt allemaal goed voor Trump te gaan aflopen).

Ach, en dan is er weer een nieuwe zorg: te veel loonstijging, goed voor een flinke koersreactie eind januari/beging februari. Nu is er echter veel langer over nagedacht en zou dit niet zo erg moeten zijn. Maar het is softember....


Geen opmerkingen:

Een reactie posten