16 september 2018

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Er gebeurde maar weinig. het boek van Woodward over Trump deed overal stof opwaaien behalve op Wall Street. Herdenking van 10 jaar Lehman Brothers kreeg meer pers dan die van 9/11. Beurzen konden wat omhoog op vermeende onderhandelingen tussen de VS en China en vooruitgaan Nafta-onderhandelingen met Canada dat zuivelimport uit de VS gemakkelijker gaat maken. Trump lijkt komende week te gaan besluiten $200 miljard aan import uit China onmiddellijk te gaan belasten.
Zorgen over Emerging Markets namen iets af door ferme renteverhogingen in Turkije en Rusland.

De ECB kwam niet met iets nieuws, enige leden van de FED spraken weer haviktaal. 
In de VS lijkt de inflatie iets te gaan afzwakken (PCE inflatie, kerninflatie 0,1%, dit viel mee), de komende maanden wordt dit geholpen door basiseffecten van een jaar geleden. Leading indicators voor producentenprijzen geven ook enige afzwakking aan.Groei industriële productie vorige maand opnieuw 0,4%.
 Consumentenvertrouwen blijft torenhoog in de VS (en dat terwijl democratische kiezers nog niet zo hel erg veel vertrouwen hebben). Consumentenkrediet groeit sterker. vertrouwen midden- en kleinbedrijf naar record high volgens NFIB survey. Detailhandelsverkopen slechts +0,1%, maar de maand ervoor herzien naar +0,7%. Initial claims voor werkloosheid dichtbij record low. Hypotheekaanvragen vielen tegen, vooral door dalende betaalbaarheid (huizenprijzen stijgen harder dan lonen en rente is gestegen).
Banken klagen over weinig kredietgroei en sommige bedrijven beginnen te piepen over hun zaken met China.
Amerika produceert nu meer olie dan Rusland of Saoedi-Arabië.
In Duitsland viel de ZEW mee en dat bevestigt de omslag in IFO expectations. Hiermee lijkt er een eind te komen aan de neerwaartse trend voor groeivoorspellingen van Europa voor 2018.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten