30 september 2018

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De beurzen in Europa en Amerika leverden op vrijdag de koerswinst van eerder deze week voor de FED-vergadering meer dan in. Bankaandelen en autofabrikanten (Tesla, BMW) hadden het moeilijk. In Azië ging het iets beter. Volatiliteit bleef laag. Olieprijzen beginnen prijzig te worden.
De handelsoorlog van de VS met China dreigt toch uit de hand te lopen volgens de laatste geruchten (verhoging tarieven van 10 naar 25% en Lighthizer zou de opdracht krijgen nog eens $ 200 miljard importen uit China aan hogere tarieven te onderwerpen).

Het gerommel over en van Kavanaugh ging door, de wedkantoren zien iets minder dan 50% kans op zijn benoeming tot opperrechter.
De FED verhoogde de rente zoals werkelijk iedereen verwacht had en verwijderde de beoordeling dat het monetaire beleid zeer ruim ("accomodative") was. In de persconferentie lichtte Powell toe dat het monetaire beleid nog steeds ruim was en dat de rente verder verhoogd gaat worden. De markt houdt niet zo van dat recidivisme. Op vrijdag ging ineens de 30 jaar rente wat omhoog, maar de tien jaar rente lijkt even een piek gezet te hebben.

De Italiaanse regering heeft enkele dure plannen zoals lagere belastingen en een basisinkomen begroot en daardoor is het gat op de begroting 2,4%, iets hoger dan eerder gesuggereerd was. Bankaandelen kelderden en de Italiaanse rente vloog 0,3% omhoog.
Labour is wel in voor een nieuw referendum over het brexitvoorstel en nog meer voor vervroegde verkiezingen. Wie weet kan een onzalige harde brexit voorkomen worden.

Het consumentenvertrouwen in de VS volgens de Conference Board steeg flink tot recordhoogte. Dat van de University of Michigan was minder hoch himmel jauchtzend, maar ook hoog. Het vertrouwen van de CEO's wijst op een verder flink aantrekken van de investeringen.
Persoonlijk inkomen en bestedingen was +0,3% (0,4% was verwacht). Er werden weer wat meer nieuwe huizen verkocht, maar pending home sales waren iets omlaag. Nieuwe orders duurzame goederen flink omhoog (ex transport niet zo sterk). Chicago PMI iets omlaag, maar nog wel boven de 60 (dus zeer hoog).
Kern PCE inflatie ging iets omlaag en dat moet de FED in toom gaan houden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten