2 oktober 2018

overpeinzingen

Trump heeft gescoord met zijn herziene Naftaverdrag met Canada en Mexico. Wisconsin mag gewoon zuivelproducten uitvoeren naar Canada en autofabrikanten moeten een hoger percentage maken in de VS, er is wat heronderhandeld over betalen voor intellectueel eigendom en nog van alles. Het is niet duidelijk of dit de groei aanzwengelt, want er komt zo meer inflatie maar ook meer werkgelegenheid voor deplaorables. Sat kan een excuus voor democraten geven om tegen te stemmen, maar waarschijnlijk gaan de vakbonden adviseren akkoord te gaan.
Ondertussen gaat de oorlog met China door dat o.a. de grote voordelen als EMerging Market met bescherming eigen land moet opgeven en meer moet gaan betalen voor gebruik van Amerikaans intellectueel eigendom. De importtarieven van China zijn heel hoog en ze doen alles om te voorkomen dat die omlaag gaan. Dat zal toch moeten om Trump/Kudlow tevreden te stellen. Voor de verkiezingen gaat China geen electoraal voordeel aan trump gunnen en Trump wil bij de kiezer niet als zwak tegenover China te boek staan. Na de verkiezingen moet men tot een akkoord komen.

De PMI's en ISM geven aan dat de groei iets gaat afzwakken. Andere high frequency idicatoren geven aan dat het nog goed zit met de groei in de VS. De rentemarkt geeft aan dat na een groeidipje weer wat meer groei komt. CEO plannen (Duke Survey) geven aan dat investeringen flink gaan groeien. In de rest van de wereld lijkt na het derde kwartaal weer iets meer te gaan groeien.
Consumptie blijft sterk gezien het consumentenvertrouwen, groei werkgelegenheid en de waardestijging van de bezittingen. Indicatoren voor de huizenmarkt zijn echter minder goed door o.a. de hogere rente en de daarmee samenhangende lagere betaalbaarheid van huizen. Er is misschien te veel pessimisme over de huizenmarkt, omdat de millennials meer huizen willen kopen dan in vorige jaren.

Yardeni had op zijn blog een verhaal over bear traps en stelt dat als er geen recessie komt je meestal in een bear trap zit, maar dat je wel moet oppassen als de werkloosheid extreem laag is en de rentecurve omgekeerd is.

Brokers weten niet goed wat ze moeten adviseren vanwege de handelsoorlog. Ze vinden de risicopremie meestal OK, maar tweede en derde order effecten van de handelsoorlog in combinatie met een sterke dollar zet de rem op het optimisme. JP Morgan is bullish, maar ziet meer dan 10% upside. Dan hoor je niet bullish te zijn, je doet het niet voor 5% upside. Ze zijn bullish Emerging Markets maar waarschuwen dat ze de echte bull case niet kunnen maken vanwege de handelsoorlog. En die handelsoorlog met China gaat fout meent men nu. Korto, ze zijn weer de overbelegde bear die beter weet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten