28 oktober 2018

De speech van Pence over China



Pence begint heel vriendelijk over de historische banden, maar dan wordt het ineens grimmig. Hoe de samenwerking tot de Tweede Wereldoorlog ontspoorde in de Korea-oorlog, iets dat pas in 1972 gerepareerd werd. Daarna kreeg je de periode met de goede bedoelingen van Deng. Met de kennis en het geld van Amerika via investeringen, intellectuele diefstal en een enorm handelsoverschot is de Chinese economie vernegenvoudigd sinds 2000. China wil nu de wereldheerschappij overnemen via Made in China 2025 door te proberen wereldleider te worden in 90% van de toptechnologie. Daarmee zit China Amerika flink in de weg bij de bescherming van de bondgenoten [vazalstaten zoals Europa, Latijns Amerika en Japan/Zuid-Korea].
China schendt de mensenrechten op ongehoorde wijze via zondes tegen vrijheid van godsdienst en privacy.  In 2020 staat de hele Chinese bevolking onder een soort Orwelliaanse controle, alles wordt bespioneerd en vastgelegd. China is volgens een soort schuldenpolitiek de nieuwe imperialist. Als voorbeeld noemde Pence een mislukt havenproject in Sri Lanka. Dat kan de schulden niet betalen en zo wordt deze haven een Chinese militaire basis. Ook in Latijns Amerika snoept China steeds meer landen [bananenrepublieken] weg van de Amerikaanse invloedssfeer.

China mag gerust welvarender worden van Trump c.s. maar moet dan wel spelen volgens de spelregels van het kapitalisme. Dat gebeurt niet, er is geen fair trade.  China bemoeit zich steeds meer met Amerikaanse zaken, tracht de publieke opinie naar haar hand te zetten met steeds meer middelen. De Chinese propaganda zwelt enorm aan, maar hier hoort Amerika het alleenrecht te hebben en dat wordt door China ontnomen. China is op spectaculaire wijze aan het opstomen als militaire macht en probeert door het eilandencordon rond China heen te breken, bijvoorbeeld met bedreiging van de Japanse Senkaku-eilanden.
Gelukkig heeft president Trump dit allemaal goed in het snotje en probeert hij te voorkomen dat China straks de wereldhegemon is en Amerika de tweede viool moet spelen. Wij zullen nog lang door strijden met onze handelsoorlog en niet snel opgeven.

In Vrij Nederland bespreekt Co Colijn deze maand dat degene die leider wordt in de Artificial Inteligence wedloop de militaire nieuwe wereldleider zal worden, zoals Poetin dat in 2017 al zei. De analyse van Colijn is benauwend en buitengewoon overtuigend. Vechten op afstand met de beste AI maakt tegenstanders volstrekt machteloos. Ik denk dan aan hoe Nederland dapper maar hulpeloos vocht i de Grebbelinie, maar onmiddellijk moest capituleren toen Duitsland met superieure luchtmachtwapens Rotterdam bombardeerde.
Een en ander wordt gezien door alle grote militaire leiders. Defensie-uitgaven gaan derhalve de komende jaren exploderen. Amerika kan dan nog even leider blijven in AI, maar het is een ongelijke strijd om China tegen te houden met zijn vele malen grotere bevolking en veel betere schoolopleiding straks. Zelfs India moet de VS straks voorbij kunnen gaan. Kleine landen kunnen nog een heel eind meegaan zoals Israël liet zien en misschien straks Estland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten