28 oktober 2018

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Beurzen daalden onverdroten verder met steeds grotere zwenkingen. De schade in de VS is sinds oktober ongeveer even groot als buiten de VS, d.w.z. deze keer is de VS niet erg defensief geweest. De S&P500 is nu 10,6% onder de top, d.w.z. er is nu officieel sprake van een correctie.  De VIX liep hierdoor veder op en dat maakte verder derisken noodzakelijk. Volatiliteit zit nu in contango (ingeprijsde volatiliteit op korte termijn hoger dan op de iets verdere termijn) en dat was vaak een goed voorteken voor markten.
(plaatje via https://dashofinsight.com/weighing-the-week-ahead-what-do-the-mid-term-elections-mean-for-financial-markets/  met opmerking dat correlatie van VIX met S&P -0,97 was in de afelopen dagen, d.w.z. dat de markt nu extreem gevoelig is voor hogere verwachte volatiliteit op korte termijn)
Er wordt krampachtig gezocht naar uitleg voor de plotselinge dalingen, maar het blijft onduidelijk. Er zijn technische factoren, ingegeven door minder ruim monetair beleid, het winstseizoen zat afgelopen week tegen via o.a. Amazon, Google en Caterpillar, maar is nog steeds iets boven gemiddeld goed en het economisch nieuws wijst op piekgroei, ook al is het macroverhaal nog steeds goed.
De rente daalt op zo veel pessimisme en men prijst ineens minder inflatieverhoging in, al verwachten de meeste economen nog wel steeds meer inflatie vanwege de lage werkloosheid en niet meer zo lage bezettingsgraad en Trumpiaanse tariefheffingen/Iranpolitiek.

De eerste groeiraming voor de groei in het derde kwartaal van de VS is 3,5%. Een sterk cijfer, gedreven door consumptie en voorraden vanwege de hamsterwoede vooruitlopend op de vermaledijde importtarieven maar groei van de vaste investeringen was zwakker dan verwacht en netto export droeg flink negatief bij. Het consumentenvertrouwen lijdt onder toenemende onzekerheid en het vertrouwen om te investeren nog meer. De (jaar)groei gaat afzwakken en dat is negatief voor beurzen en gunstig voor een lagere rente als het inflatiemonster niet uit zijn kooi komt.
Kerninflatie volgens de deflator van het BNP daalde van 2,1 naar 1,6% op jaarbasis voor het derde kwartaal.

Verkoop nieuwe huizen zwakte meer dan verwacht af, maar pending home sales verbeterden iets. De huizenmarkt lijdt onder de hoge rente, maar Orders duurzame goederen groeiden onverwachts, maar ex transport niet. Markit PMI's waren iets hoger in de VS.

De IFO verzwakte en de verwachtingen voor de groei in Duitsland en daarmee de EU zwakken nog steeds af, al blijven ze boven trend. De bouw in Duitsland blijft een grote steun. S&P verlaagde de rating van Italië niet, maar de outlook wel, toch een meevaller. Markit PMI voor de EU daalde 1,2 meer dan verwacht naar 52,7.Geen opmerkingen:

Een reactie posten