7 oktober 2018

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week


Kavanaugh is uiteindelijk dan toch benoemd als opperrechter. Hij is de eerste Amerikaan sinds 2016  die meer in het nieuws was afgelopen week dan Trump. De benoeming van Kavanaugh bezegelt een conservatieve meerderheid van opperrechters voor decennia gezien de jonge leeftijd van de laatste twee. Heel het gevecht rond zijn benoeming heeft gezorgd voor een sprong in de populariteit van de republikeinen, het is een motivatie voor 'deplorables' om te gaan stemmen. D.w.z. dit was een enorme overwinning voor Trump c.s.

De lange rente steeg andermaal behoorlijk in o.a. de VS. Een zeer sterke ISM diensten, uitlatingen van Powell (de rente moet nog heel wat keren verhoogd worden, wel in gematigd tempo, maar de rente is nu te laag) en pensioenfondsen die na half september vanwege fiscale redenen zich even koets houden met kopen van lange leningen.
De rente is naar boven uitgebroken en speculanten vieren feest, want ze zitten deze keer goed. Oppergoeroe voor de rente Gundlach roept 3,5% als rentedoel.

De ISM manufacturing daalde iets, maar bleef zeer hoog in de VS.
Groei van de werkgelegenheid was ‘slechts’ 134.000 vorige maand vanwege de groter dan verwachte neerwaartse invloed van orkaan Florence. Er waren opwaartse herzieningen van 87.000 van de vorige maanden, dus toch een sterk cijfer. De werkloosheid daalde 0,2%, 0,1% meer dan verwacht, tot 3,7%. Loongroei op jaarbasis was 2,8%.
Autoverkopen waren slecht in september, maar vanwege Florence, een verkoopdag minder misschien toch niet zo slecht. Wereldwijd waren de autoverkopen overigens slecht in september, niet alleen door Amerika maar ook door China.

Per saldo waren de PMI's wereldwijd nog mooi, er was enige verbetering. Na een wat zwakker derde kwartaal in de wereld, lijkt de roei in het vierde kwartaal weer iets hoger te worden. Er begint buiten de VS enige uitval te komen door de handelsoorlogen van Trump, maar de schade is tot op heden nog niet zo groot.

Duitse orders OK.
Weer de nodige bibbers over Italië. Dat zou de reden zijn waarom de goudprijs stijgt tegen een hogere reële rente en dollar in.
De aandelenbeurzen gingen tegen de rente in omlaag, men krabt zich achter de oren of de correlatie tussen aandelen en obligaties geflipt is.
Er was enige versteiling van de rentecurve. De beurs maakte zich zo druk over vervlakking en nu is versteiling ook niet goed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten