14 oktober 2018

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Koersen dreunden omlaag op woensdag en donderdag en het herstel op vrijdag was bij lange na niet genoeg om de week diep in de min te doen sluiten.
De wereld is niet aan het vergaan, maar derisken van bijvoorbeeld risk parity fondsen. De stijgende rente ging niet meer genoeg samen met oplopende aandelenkoersen. Powell beloofde de rente heel veel te verhogen en dat veroorzaakte rentestijging niet vanwege een betere economie. Er waren enige winstwaarschuwingen, normaal bij het begin van het winstseizoen van de kwartaalcijfers. Door twee kwartalen van enorme veel betere winsten dan verwacht was men enigszins verwend en reageerde men negatief. Pence c.s. beloven en Koude oorlog II met China.
De aandelenmarkt is duidelijk oversold (ook mijn favoriete indicator van fractie aandelen <<20 50="" boven="" daags="" gemiddelde="" nu="" p="">
Op vrijdag werd duidelijk dat het iets beter gaat tussen de VS en China en er toch een ontmoeting van Trump met Xi komt. ook een brexit deal is niet helemaal meer uitgesloten (al dat swingen van May en Juncker werkt kennelijk). China staat plotseling BMW toe een meerderheid te krijgen in een Chinese joint venture. Turkije liet Amerikaanse dominee vrij en dat verbetert de verstandhouding met de S zeer.

De inflatie in de VS was iets lager dan verwacht. CPI 0,1% (op jaarbasis was er een daling van 2,7% naar 2,3%). Producentenprijzen +0,2% vorige maand.
Het sentiment van midden- en kleinbedrijf NFIB was iets lager, maar bleef extreem hoog.
De laatste cijfers wijzen op een iets minder groot begrotingstekort in de VS dan verwacht voor 2018.
Het consumentenvertrouwen van de University of Michigan survey ging omlaag van 100,1 naar 99.
Groothandelsvoorraden stegen 1% over augustus, er wordt gehamsterd voor de importheffingen. De groei in het derde kwartaal zal daarom duidelijk boven 3% liggen in de VS.
Zwakte in de EU door een flinke daling van de autoverkopen in september. Ex auto's was de industriële productie wel omhoog.
De EU is maximaal streng voor Italië tot nog toe, 2,4% tekort vindt men erger dan de meer dan 5% tekorten van Frankrijk enige jaren geleden. In Italië moeten ze eindelijk eens leren Brussel te gehoorzamen en meer op een houtje gaan bijten, maar daar win je e verkiezingen niet meer mee.

China verlaagde reserve requirement ratio voor banken. De valutareserves daalden iets meer dan verwacht. Handelscijfers waren iets beter. Per saldo meevallende macro cijfers.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten