21 oktober 2018

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week


De S&P kon de koerswinst van dolle dinsdag niet helemaal vasthouden en kwam daardoor weer fractioneel onder het 40 weeks gemiddelde, slecht voor de psychologie van de marktvorsers. Charttechnisch etc. rommelt het nog behoorlijk. Wereldwijd gaat het niet zo best met de beurzen met uitzondering van Brazilië (Bolsanaro-effect).
Het winstseizoen steunt nu de koersen, omdat de verwachtingen (in sneltreinvaart de afgelopen weken) te ver naar beneden zijn bijgesteld.

In Canada is cannabis nu legaal. In Saoedi-Arabië vindt men het vermoorden van Kashioggi geen misdaad zolang er geen lijk is gevonden. De Dow Jones daalde 400 punten met als verhaal daarbij dat het zou zijn omdat ook Mnuchin een bijeenkomst in Saoedi-Arabië had afgezegd hierom.

In China was de economische groei met 6,5% iets lager dan verwacht en voor het eerst stelde men de groei van het vorige kwartaal bij (et 0,1% naar beneden). De export groeit nog goed, maar investeringen (infrastructuur) zakte weg, ook industriële productie. Projectontwikkelaars zijn pessimistisch. Detailhandelsverkopen waren redelijk sterk. Men gaat extra stimuleren om de tegenwind uit de VS te compenseren. Men vindt de beurskoersen te laag (Barron's overigens ook met positieve geluiden over Alibaba en Tencent etc.).

Vanuit het Witte Huis waren er afgelopen week geen nieuwe dreigementen aan China en dat lijkt tot aan de mogelijke ontmoeting van Trump met Xi in november zo te blijven.

De notulen van de FED waren 'hawkish', men dreigt te volharden in snode plannen de rente te gaan verhogen boven de neutrale rente (van 2,75-3%) volgend jaar. 
De winstcijfers zijn tot op heden goed: 86% had (gemiddeld 4,3%) meer winst dan verwacht, 65% meer omzet dan verwacht en de guidance was gemiddeld OK.

De rente in Italië was weer zeer volatiel en per saldo omhoog. De EU moet gaan melden of de begroting over moet en de rating agencies komen de komende weken met hun vonnis over de rating van Italië. De Italiaanse regering moet volharden met extra fiscale stimulering van hun kiezers, maar bij een renteverschil van 3,5-4% met Duitsland zou er een pijngrens zijn.


Wereldwijd lijkt de groei in het derde kwartaal af te zwakken. er wordt in het vierde kwartaal enig herstel verwacht buiten de VS, ook al geven de leading indicators dat niet aan (maar wel weer meer autoverkopen bijvoorbeeld en in VS stegen de leading indicators wel met een mooie 0,5%)..

In de VS waren er weer enige zwakke, teleurstellende cijfers over de huizenmarkt (verkopen, starts), maar op jaarbasis is een en ander nog redelijk. Het JOLTS-report gaf aan dat er heel veel vacatures zijn (7,1 miljoen), veel meer dan werklozen. De arbeidsmarkt is sterk.
Phillyfed en Empire survey, voorlopers van de ISM, waren sterk(er dan verwacht).




Geen opmerkingen:

Een reactie posten