27 oktober 2018

nog geen capitulatie, maar misschien hoeft dat ook niet

Er zijn wel wat tekenen van capitulatie, maar de plaatjes beginnen wel te komen


er is iets nodig als hieronder voor capitulatie
en dan voelen we

Het verhaal van de markt is aan het veranderen. Trump is nu puur slecht voor aandelen. Hij zorgt voor een crash in China en dat zorgt voor een crash op alle beurzen. Trump zorgt voor zo veel onzekerheid dat de opbloei van de investeringen in de knop knakt (investeringen zijn de grote teleurstelling in het cijfer voor groei in het derde kwartaal VS ). De wereldeconomie zit daardoor in een synchrone glijbaan naar beneden. Ondertussen doen de centrale banken niets, bang dat ze zijn voor inflatie. Aandelen die het moeten hebben van hogere inflatie doen het bar en boos slecht. Nutsbedrijven gaan zo ongeveer als enige omhoog.


De tweede afgeleide van de groei is nu ook in de VS negatief. Dan hoort inflatie af te nemen maar dankzij Trump gebeurt dit misschien niet, nu hogere importtarieven verdisconteerd moeten worden. De olieprijs moet omhoog dankzij de boycot van Iran. De loonstijging trekt ondertussen wel aan. Het verband tussen loonstijging en inflatie is overigens erg zwak geworden.

D.w.z. inflatie kan toch dalen om zo bijvoorbeeld al die onverkoopbare dieselauto’s te verkopen.
Trump voert het droomscenario van Chinahaters als Navarro uit. Voor het ‘goede’ doel van China stoppen moet Amerika maar groei inleveren, uiteindelijk betaalt zich dat wel terug.

De markt begint dat nu in te zien. Nu de FED nog.
Financial conditions zijn eindelijk verslechterd. De FED hoeft er geen schepje meer bovenop te doen om dat voor elkaar te krijgen.

Ach de bulls hebben ook goed argumenten: de presidentscyclus gaat nu prima, inkoop eigen aandelen gaat flink versnellen, de winstgroei gaat goed, macro is nog goed en waarderingen zijn in diverse gevallen zeer aanlokkelijk.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten