16 september 2018

Overpeinzingen Tja, die handelsoorlog toch en de FED


Zo zoetjes aan is iedereen ervan doordrongen dat die handelsoorlog van Trump iets heel naars is voor de beurzen. Het werd eerst weggewuifd, zo stom kan Trump toch niet zijn, maar nu zijn de banken toch aan het rekenen geslagen en JP Morgan stelt dat bij het op ramkoers blijven van Trump en Navarro de winst voor de S&P500 voor volgend jaar met $8-10 naar beneden moet worden bijgesteld. Men is nijver gaan berekenen wat het worst case scenario zou betekenen en men houdt het hart vast.

Mijn collega’s in Chicago en Toronto kunnen zich niet voorstellen dat het ergste scenario zich gaat voordoen, maar erg is een en ander wel. Ze putten moed dat de markt nu veel ellende verwacht op handelsgebied. Het komt niet meer goed met China.

Ondertussen is de FED middels heel wat spreekbeurten op de ‘hawkish’ toer gegaan en zelfs relatieve duiven als Brainard en Evans zeggen dat de rente verder verhoogd moet worden. De markt gelooft dit niet voor 2019, men ziet maar de helft van de verhogingen die de FED op ons in aan het praten is. De FED moet pauzeren, want de rentecurve gebiedt dit. De groei is te hoog, maar na half 2019 niet meer. De inflatie wordt vanaf nu even wat minder hoog. Afgelopen week viel de PCE 0,1% mee en dat is toch de inflatie waarnaar de FED het meeste de oren laat hangen. Als Powell een beetje greenspan wil volgen ex de asset bubbels dan moet hij ons gaan voorbereiden op pauzes. Liefst al bij de komende FED-vergadering waarbij ze vrijwel 100% zeker de rente met 0,25% gaan verhogen. Ze moeten gaan melden dat het beleid van de FED niet meer zo heel ruim is, maar ongeveer gewoon. Zo niet, dan barst de toorn van de markten los en zal Trump de FED betichten van beïnvloeding van de verkiezingen in november.

Emerging Markets lijden onder het verbale hawkish geweld van de FED en onder de handelsoorlog van Trump.

Men weet niet meer waar men aan toe is en als er zo’n enorme modelonzekerheid is, dan zijn markten trending zo leerde Woody Brock me. Dat blijkt nu ook weer. Emerging Markets dalen en dalen maar, zonder echt nieuw nieuws.

De S&P500 trekt zich naar het lijkt niks aan van het onheil dat Trump en de FED over de wereld aan het afroepen is. De S&P stijgt vrijwel precies zoals bij de afgelopen correcties volgens Strategas. Dan gaan we meer geleidelijke stijging zien. Dat zou goed kunnen, want die nare septembermaand is bijna voorbij en Trump wil geen daling van de S&P voor de verkiezingen. Trump heeft het Witte Huis bepaald niet onder controle zo leerden we weer eens van Woodward, maar Trump en het Witte Huis willen allebei de verkiezingen winnen. De kaarten liggen nu nog goed voor de democraten, maar als Trump wat resultaat kan laten zien met de Nafta zonder China nog bozer te maken, dan zouden de republikeinen toch nog de meerderheid in congres en senaat kunnen houden.

De resultaten over het derde kwartaal zijn dadelijk weer in aantocht en die zijn goed, terwijl men de verwachtingen van alle kanten probeert te dempen. Hogere winsten, dat is het enige dat de markten omhoog kan brengen in de barre tijden die Trump en de kompanen van Powell over ons los roepen. Totdat Trump de handelsoorlogen inruilt voor pleiten voor betere infrastructuur, dan kan de markt zelfs euforisch worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten