9 september 2018

samenvatting financieel economisch nieuws

De beurzen dobberden naar beneden, de S&P opnieuw een van de betere beurzen (maar de Nasdaq was deze keer wel extra zwak). Meer Emerging Markets worden geraakt, bijvoorbeeld Indonesië deze week. High yield spreads dalen in de VS en komen onder deEMD spreads die soms van investment grade zijn (waren zegt de markt straks).Het handelsdrama eist zijn tol, Trump pauzeert kennelijk met het opleggen van nieuwe tarieven, maar wordt steeds doldriester over de totale omvang. Japan wordt de klos, zo belooft Trump. Dat kon er nog wel bij. Abe geeft 1 triljoen yen noodhulp vanwege het slechte weer in Japan.
Er waren vele verhalen over de chaos in het witte Huis, met zelfs een officieus verzet om de ergste besluiten van Trump stiekem van zijn bureau af te halen en in de prullenbak gooien.

Het macro nieuws blijft goed voor de VS (ex bouw) en redelijk buiten de VS. Helemaal geen reden voor dalende koersen, maar het naargeestige septembergevoel overheerste. De zorgen over Italië namen af door de suggestie dat het begrotingstekort slechts 2% zou worden, maar ook dit hielp de stemming niet.
de ISM bereikte met 61,3 net de hoogste stand sinds decennia en ook de ISM non manufacturing steeg, was sterk met 58,5.
Nieuwe orders vielen iets tegen. Initial claims voor werkloosheid boekte eveneens een (laagte)record, sinds decennia. De groei van de werkgelegenheid was naar eerste schatting 201.000, iets meer dan verwacht, maar er waren neerwaartse bijstellingen van 50.000 in vorige maanden. werkloosheid bleef 3,9%. Maar alle aandacht ging naar de loonstijging die enkele tienden van procenten versnelde naar 2,9% op jaarbasis. In het tweede kwartaal daalden de arbeidskosten per eenheid product overigens met 1% vanwege beter dan verwachte productiviteitsstijging.
Dit zijn iets te mooie cijfers om de FED te doen stoppen met renteverhogingen. Williams, de nieuwbakken president van de New York FED, zei dat hij niet zo bang was voor een omgekeerde rentestructuur (d.w.z. voor hem geen reden te stoppen met verhogen; een tegenvaller want de markt smacht bij de komende renteverhoging naar tekst van de FED dat het monetaire beleid niet langer zo ruim is, aangevend dat men al een eind gevorderd is met het verhogen van de rente).
In Europa en China daalden de PMI's ietsje, ongeveer in lijn met wat de flash-PMI's al gesignaleerd hadden. Nog steeds groei en in diverse gevallen mooie groei.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten