21 april 2019

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week


Het winstseizoen is goed losgebarsten. Winsten vielen behoorlijk mee, waren beter dan gevreesd, naar het lijkt toch net hoger dan vorig jaar. Dat was eigenlijk ook wel verwacht. De guidance had wat beter moeten zijn in enkele gevallen.  De economische groei in de VS lijkt ongeveer 2,5% te worden in het eerste kwartaal en lijkt niet te verbeteren. Dat levert betere winsten op dan gedacht voor het eerste kwartaal, maar de guidance wordt minder uitbundig. Er was omzetgroei, maar geen winstgroei gemiddeld genomen. Marges onder druk. Er is weinig pricing power en dat zien we terug in lager dan verwachte inflatie gezien o.a. de lage werkloosheid. 

Beurzen waren weer eens uitermate kalm. Er was niets echt nieuws onder de zon. Mueller rapport als verwacht (impeachment Trump kansloos, maar er blijft genoeg te bekritiseren), het lijkt langzaam de goede kant in te dobberen in de handelsonderhandelingen met China. Aantrekken van de groei zoals men al hoopte met bevestiging hiervan in China (6,4% groei in het eerste kwartaal, echt beter dan verwacht, een V-herstel) en fors herstel van de detailhandelsverkopen in de VS in maart (+1,6% na enkele zeer zwakke maanden ervoor). Groei van de productie in de VS is nog slecht, veel slechter dan de ISM aangeeft, ook slechter dan de iets voor lopende surveys van de Phillyfed en Empire State, al zijn die minder uitbundig.

De beter dan verwachte detailhandelsverkopen lijken de onvrijwillige voorraadopbouw gestopt te hebben. Veel minder groei (0,2%) voorraden groothandel in maart dan in januari/februari (1,2%).
Starts op de huizenmarkt waren nog steeds veel lager dan het jaar ervoor, maar alom verwacht men nu herstel. Want hypotheekaanvragen om huis te kopen omhoog en sentiment huizenbouwers NAHBMI weer iets omhoog.
Leading indicators over maart +0,4%, een verbetering ten opzichte van de 0,1% van februari.
Al met al is men de groeiverwachtingen voor China en de VS voor 2019 iets aan het verhogen. Men heeft het niet meer over een recessie maar een ‘soft patch’.

Inflatie(verwachting) stijgt, maar de kerninflatie daalt een beetje. Dat lijkt om te slaan, maar banken houden vast aan eerst nog wat verdere daling. Ze hebben opgegeven dat de lage werkloosheid tot flink hogere inflatie leidt, maar er komt toch doorwerking van hogere olieprijzen, meer huurstijging door plotseling meer schaarste op de appartementenmarkt, iets te lage inflatie van gezondheidszorg. De echte angst is dat de lagere winstmarges en hogere loonstijging tot hogere prijzen leiden tegen de zwakke pricing power in.
In Europa wil het allemaal nog niet erg, maar ook hier is er hoop op verbetering. Europa hobbelt meestal betrouwbaar achter verbetering in China en Amerika aan. Flash PMI’s industrie waren weer bar en boos slecht in Duitsland, maar uit bijvoorbeeld Italië hoort men weer wat meer opbeurende geluiden (ex Juventus, dat uitgeschakeld werd door een club die door hen te min werd geacht voor de Champions League en 25% minder waard schijnt). En de Duitse ZEW-verwachtingen krult omhoog, niet alleen voor Duitsland maar ook voor de hele eurozone en Japan..


Geen opmerkingen:

Een reactie posten