7 april 2019

Samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week


Opgewekte beurzen (S&P500 +2,1%) en een nog verder oplopende olieprijs ondanks wat tegenvallende voorraadopbouw in de VS. Men begint een opwaartse trend te ontwaren voor de verwachte winst een jaar vooruit voor de S&P500 en dat na maanden van neergang. Men begint weer veel in te zetten op een VIX die verder gaat tuimelen. 
Prima groei van de werkgelegenheid in de VS van 196.000 vorige maand na de fletse groei van 20.000, opwaarts herzien naar 33.000 van de maand ervoor. Ook gezien het grotere aantal sneeuwdagen dan normaal een beter dan verwacht herstel. Loongroei slechts 0,1% vorige maand, Werkloosheid bleef 3,8% en participatiegraad daalde 0,2 naar 63%. Goldilocks. Initial claims omlaag naar nieuwe laagten (202.000, maar eerder zagen we 190.000 voor dat dit naar boven werd herzien).

ISM manufacturing in de VS onverwacht sterk op 55,3 en de vlag ging helemaal uit oor de PMI van China. Ook elders waren de PMI’s vaak iets beter dan de flash PMI’s. De trend van negatieve economische verrassingen lijkt om. Alom begint men de groeiverwachtingen iets naar boven te stellen, vooral voor China maar ook voor de VS en Europa.
ISM non manufacturing in de VS daalde wel iets meer dan verwacht naar 56,9.
Retail sales over maart -0,2% maar 0,5% opwaartse herziening over februari naar 0,7%.Orders duurzame goederen -1,6% in februari (maar in de huidige tijden moeten we van die dingen af)
De Amerikaanse huizenmarkt vertoont steeds meer tekenen van herstel door de lagere hypotheekrente (flink meer hypotheekaanvragen, meer verkopen). Bouwproductie +1% over februari terwijl een daling werd verwacht vanwege de koude.

In Nederland vloog de inflatie omhoog naar 2,8% (het dubbele van de Eurozone) door de nodeloos koopkracht drukkende BTW-verhoging, d.w.z. de neerwaarts herziene groeiverwachting van 1,5% voor het BNP gaat tegenvallen. Wel heel erg veel mensen gaan er niet op vooruit in 2019.

De geruchtenmolen meldt dat Frankrijk akkoord is met opperhavik Weidmann als nieuwe baas van de ECB .

In Japan was er een onverwachte daling van de lonen met maar liefst-1,1%. De Tankan viel ook tegen.
De centrale bank van India verlaagde de rente met 1/4 %, terwijl men hoopte op -0,5%.

Trump dacht de handelsdeal rond te hebben, maar kon nog niet de datum voor een ceremoniële ontmoeting met Xi regelen. Trump lijkt van zijn plan afgestapt te zijn om de grens met Mexico te sluiten, want dat zou de economie te hard raken. Nafta 2 zit wel even wat meer in het slop.
Engeland moddert voort met de Brexit no-onderhandelingen. Oneindig uitstel is nodig voor May, maar de EU is nu boos over zo veel besluiteloosheid. Brexit is Brexit en niet eindeloos uitstel. 1016 dagen duurt het al en dat is een gevaarlijk aantal, navigatiesystemen raken het pad kwijt bij 1024. In het VK is de strijd om de opvolging van May begonnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten