Het gebeurt niet vaak meer dat de AEX kan stijgen, terwijl de chippers dalen. Zo zag het er ook niet naar uit aanvankelijk, maar na de dovish beoordeelde uitleg van Powell bij de beslissing van de FED om niets te doen met de rente en de wat tegenvallende banencijfers vatte men weer moed: de rente gaat echt wel dalen. De FED gaat de rente waarschijnlijk dit jaar twee keer verlagen.
Powell zei al dat hij echt niet van plan was om de rente te gaan verhogen, zoals sommige pundits hadden geadviseerd ( deels dezelfden die eerder dit jaar nog dachten aan zes tot acht renteverlagingen door de FED). De afbouw van de balans van de FED gaat in lager tempo. Dit past in wat nodig is voor de bankensector die nog steeds heel veel pijnlijke verliezen op leningen door de rentestijging moet verschmerzen. En ook de Amerikaanse overheid schreeuwt moord en brand als de FED nu nog hogere rentetarieven zou gaan hanteren. Dat opkopen van staatsleningen gaat lang goed, maar in Japan zie je nu toch wat problemen ontstaan. De yen is niet meer in het gareel te krijgen en Japanners moeten nu zo ongeveer wel in eigen land blijven. Japan is voor buitenlandse toeristen goedkoop aan het worden. Ik den maar een keer in Japan geweest eind jaren tachtig en ik vond alles toen ongelooflijk duur. Vooral fruit, vlees en wijn, maar eigenlijk was alles erg duur. Enorme tariefmuren om de eigen boeren te beschermen.
Het ziet er nu toch echt naar uit dat de banengroei verder gaat vertragen (zoals de NFIB het duidelijkste aangeeft) en dat de consumptie wat minder uitbundig gaat worden (gewerkt aantal uren tegen reële lonen geeft komende maanden zwakte aan). De banengroei viel tegen, de loonstijging was verder afgenomen. Voor het eerst in tijden zijn de economische verrassingen weer negatief in de VS. Het bedrijfsleven in de VS neemt weinig mensen aan, maar ontslaat helemaal uitzonderlijk weinig mensen. Diverse CEO's beginnen nu wel te roepen dat ze kosten moeten besparen door overtollig te maken personeel alsnog de laan uit te sturen. Zelfs Musk roept dit. Dalende olieprijzen geven ook minder prijsdruk aan (gasprijzen zouden overigens dicht op de bodem zitten volgens enige goeroes). D.w.z. die renteverlagingen van de FED komen er aan, al is juni hoogstwaarschijnlijk nog te vroeg.
Op het ogenblik is de beurs nog blij met die afzwakkende groei, want dat lijkt maar beperkt te gebeuren. Wereldwijd zijn de economen overigens nog steeds bezig de economische groei naar boven bij te stellen en dan vooral in China, India en de VS. Het optimisme over Chinese/ Hongkong aandelen is flink aan het toenemen.
Er dreigt een devaluatie van de yuan om de export te helpen, nu de Japanse buren zo concurrerend zijn geworden. Er zouden al voorbereidingen getroffen zijn in de vorm van het aanleggen van (veel te) grote strategische voorraden aan grondstoffen door China.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten