30 mei 2024

Goldilocks houdt niet van lange rente boven 4,5% en neerwaartse credit ratings

 De 10 jaar rente in de VS is weer boven de 4,5% gekropen. De inflatie daalt niet genoeg volgens de FED en dreigt zelfs op te lopen. Nieuwe renteverhogingen kunnen daarom uit de ijskast gehaald worden. De markt houdt het nog maar bij één renteverlaging dit jaar, misschien twee of zelfs helemaal geen. De FED vindt de groei hoog genoeg, de werkloosheid laag genoeg en denkt geen haast te hoeven maken met verruiming van het monetaire beleid. Dat is ruim genoeg gezien de credit spreads en weer aantrekkende kredietgroei. Huizeprijzen lopen weer op, affordability op bedroevend lage niveaus logenstraffend. Reden genoeg voor een 10 jaar rente boven 4,5%, boven wat Goldilocks acceptabel lijkt te vinden volgens Bianco.

Groei trekt weer wat aan in de VS en nu zelfs ook in Duitsland/Europa en China. Loonstijging is weer boven de inflatie. Winstmarges zijn hoog. AI zorgt voor dromen waar volop in geïnvesteerd moet worden. Men gaat weer wat bezuinigen op arbeid via reorganisaties etc. De vooruitzichten voor groei werkgelegenheid in o.a. de VS zwakken naar verwachting volgens leading idicators nu toch eindelijk behoorlijk af. Maar PMI's lijken eerst nog wat verder aan te gaan trekken.  Olieprijzen gedragen zich netjes, want gelukkig wordt er geen olie gewonnen in Gaza en Oekraïne. De koperprijs lijkt weer een beetje uitgestegen. Goldilocks is hier nog tevreden mee, ze heeft ee hart van steen voor geopolitiek drama.. 

Er lijken toch weer wat vuiltjes aan de credit lucht te komen. De rating bureaus zien tamelijk plotseling snel minder credit ratings op opwaartse outlook en meer met neerwaartse outlook. BMO moest extra reserveren en ABM AMRO had ineens minder vrij vermogen. Jamie Dimon van JP Morgan waarschuwt ook voor wat meer kredietproblemen in de private sector. De spreads zijn nog laag en laag genoeg voor aantrekkende geldgroei, maar of dat zo blijft....Goldilcoks houdt haar hart vast.

Er zijn nogal wat verkiezingen dit jaar en dat stelt het gebruikelijke aan de broekriem trekken volgend jaar in het vooruitzicht voor de VS, het VK, India en nog wat meer landen. Begrotingstekorten zijn te hoog, veel te hoog zelfs in sommige gevallen voor een economie die niet in recessie is.  Rentelasten beginnen langzaam meer te klemmen op de huizenmarkt, bij de schulden op credit cards en autoleningen. En ook bij de overheid natuurlijk. Trump zal daarom de FED voorzichtig doch dringend aansporen de rente verder te verlagen, want anders...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten